Θεσσαλονίκη- Άλλαξε, λόγω οικονομικής κρίσης, το προφίλ του εξαρτημένου ατόμου 
«Εξαθλίωση» είναι ο όρος που χαρακτηρίζει πλέον το προφίλ του εξαρτημένου ατόμου, το οποίο, λόγω οικονομικής κρίσης, αδυνατεί να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες σε διατροφή και στέγαση και στρέφεται στο οργανωμένο έγκλημα αναζητώντας σανίδα σωτηρίας. Υπό αυτές τις συνθήκες οι χρήστες σήμερα επιλέγουν πιο φτηνές λύσεις και συνδυασμούς ουσιών όπως, για παράδειγμα η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και τα υγρά μπαταρίας αυτοκινήτου που προκαλούν βίαιες συμπεριφορές και έντονα συμπτώματα γήρανσης. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη κυρίως στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Βορείου Ελλάδος, Φαίδων Καλοτεράκης, κατά την παρουσίαση των δράσεων της ομάδας εργασίας που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πρόληψη των εξαρτήσεων και της νεανικής παραβατικότητας. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο δράσεις συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων (του δήμου, του ΚΕΘΕΑ, της μονάδας εφήβων του ΑΧΕΠΑ, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των κέντρων πρόληψης και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι του ΚΕΘΕΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει αναμονή στα προγράμματα απεξάρτησης του ίδιου του κέντρου αλλά και των υπολοίπων δομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πριν λίγο καιρό επιμορφώθηκαν από στελέχη του ΚΕΘΕΑ της Αθήνας σαράντα άτομα από τη Θεσσαλονίκη τα οποία ξεκίνησαν παρεμβάσεις σε κοινότητες χρηστών. Συγκεκριμένα επισκέπτονται πιάτσες όπου συγκεντρώνονται χρήστες και τους προσφέρουν συμβουλευτική, νομική υποστήριξη, ενημέρωση για τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, καθαρές σύριγγες, ιατρικές εξετάσεις για ηπατίτιδα και Aids, ακόμη και φαγητό ή καθαριότητα. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχει άλλωστε η προοπτική να ξεκινήσει σχετικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, διάρκειας τριών ετών, με τη χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Επιπλέον από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου με την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία για τον τρόπο προσέγγισης ανήλικων παραβατών και εξαρτημένων ατόμων. Παράλληλα προγραμματίζονται ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εργοδοτών και φορέων για την εξεύρεση εργασίας των απεξαρτημένων αλλά και συνεργασίες με σχολεία και εκπαιδευτικούς για θέματα ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας.