Θεσσαλονίκη-Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
Σωτήρια η παραδοσιακή διατροφή της κάθε χώρας


Η παραδοσιακή διατροφή της κάθε χώρας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης
του καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων
επιστημονικών μελετών που έγιναν σε πολύ μεγάλα δείγματα πληθυσμού. Γι
αυτό και οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση παραδοσιακών τροφίμων και
αποφυγή των επεξεργασμένων.

Το 30% των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με την διακοπή του
καπνίσματος, το προληπτικό έλεγχο τη διατροφή και την άσκηση επισήμανε
η καθηγήτρια κλινικής διατροφής στο τμήμα Διατροφής -Διαιτολογίας του
ΑΤΕΙ-Θ Θωμαή Καραγκιόζογλου Λαμπούση στο πλαίσιο ημερίδας της
Ογκολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με θέμα «Καρκίνος και Διατροφή».

«Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν την παχυσαρκία με την
ανάπτυξη καρκίνου. Αν κάποια στιγμή γινόταν ένα θαύμα και εξαφάνιζε
την παχυσαρκία από τον πλανήτη γη τότε θα ελαττωνόταν πάρα πολύ και η
συχνότητα του καρκίνου. Άρα ένα θέμα για την πρόληψη του καρκίνου
είναι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και από κει και πέρα τα πρότυπα
της διατροφής που ακολουθούμε. Όχι τα συγκεκριμένα συστατικά μιας
διατροφής αλλά τα πρότυπα, γιατί έχει εξαντληθεί πλέον η συλλογιστική
των μελετών που εστίαζαν στον εντοπισμό συγκεκριμένων ουσιών ως
υπεύθυνων ή ενοχοποιητικών για την ανάπτυξη καρκίνου» εξηγεί η κ
Καραγκιόζογλου.

Σύμφωνα με την ίδια μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιέχει φρούτα
και λαχανικά , αλλά και όσπρια και δημητριακά στη φυσική τους μορφή,
δηλαδή μη επεξεργασμένα τρόφιμα, πλεονεκτεί έναντι της διατροφής η
οποία περιέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, υψηλές ποσότητες
λιπιδίων και βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

«Αυτά βέβαια φαίνονται κοινότοπα και νομίζετε ότι μιλάμε γενικά στο
πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής . Όμως όλα αυτά βασίζονται σε μελέτες
οι οποίες επιβεβαιώνουν πως αυτό δεν έχει να κάνει με μια ουσία ή μία
τροφή, αλλά έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής. Και
εκείνο που φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό και πρέπει να το
εκμεταλλευτούμε ,είναι ότι αυτό το πρότυπο της παραδοσιακής ελληνικής
διατροφής φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης
καρκίνου» προσθέτει η κ Καραγκιόζογλου .

Εξηγώντας τους λόγους τη συσχέτισης της παραδοσιακής ελληνικής
διατροφής με τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου αναφέρει ότι η
παραδοσιακή ελληνική διατροφή αφενός δεν προάγει την παχυσαρκία και
αφετέρου κρατά υψηλά τα επίπεδα της αντιπονεκτίνης (μιας ορμόνης που
παράγεται από τον λιπώδη ιστό και μειώνεται σε περίπτωση παχυσαρκίας)
η οποία πρόσφατα σχετίστηκε με την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων
καρκίνου.

«Τα πρότυπα διατροφής που βρίσκονται πιο κοντά στην ντόπια παραγωγή
τροφίμων για κάθε πληθυσμό φαίνεται ότι υπερτερούν σε σχέση με τα
πρότυπα κατανάλωσης. Η παραδοσιακή διατροφή υπερτερεί σε όποια χώρα
και να είναι. Αυτό προκύπτει από πολύ πρόσφατες μελέτες οι οποίες
εντοπίζουν μια τεράστια διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου
μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών . Η συχνότητα καρκίνου
είναι μεγαλύτερη στις ανεπτυγμένες χώρες και φαίνεται ότι οφείλεται
στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων» καταλήγει η κ Καραγκίοζογλου.



Αγγέλα Φωτοπούλου