Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Οι ξηροί καρποί μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού
25 Ιανουαρίου 2020
Κείμενο Μάρω Σενετάκη
Παρίσι.-
Την ευεργετική επίδραση που έχουν οι ξηροί καρποί στην υγεία μας
έρχεται να επιβεβαιώσει μία ακόμη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η
κατανάλωση τους συνδέεται με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από
έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλη καρδιαγγειακή αιτία.
Ειδικότερα, Ιρανοί επιστήμονες με επικεφαλής τη Δρ. Μουσίν
Μοχαμαντιφάρντ του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Έρευνας του Ισφαχάν, που
έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο
Παρίσι, ανέλυσαν στοιχεία για 5.432 τυχαία επιλεγμένα άτομα, ηλικίας
άνω των 32 ετών. Κατά τη διάρκεια 12 ετών, σημειώθηκαν 751
καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά και 179
θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας. Οι επιστήμονες λοιπόν, διαπίστωσαν
ότι όσοι έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς είχαν κατά 17% μικρότερο
καρδιαγγειακό κίνδυνο.
«Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή ακόρεστων λιπαρών και περιέχουν
ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Επίσης περιέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα,
βιταμίνες, φυτικές ίνες, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, που ωφελούν
την υγεία της καρδιάς», δήλωσε η δρ Μοχαμαντιφάρντ, συστήνοντας την
κατανάλωση ξηρών καρπών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα,
η ίδια τόνισε ότι οι ξηροί καρποί θα πρέπει να καταναλώνονται ωμοί και
φρέσκοι.