Copyright © 2009 Ιατρικά Θέματα
Επιληψία: Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η χρόνια διαταραχή
Αθήνα - Αύγουστος 16.
Ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ενδιαφέροντα που έχουν εκδηλωθεί στην ιατρική κοινότητα για τις χρόνιες παθήσεις είναι και αυτό της επιληψίας. Η επιληψία είναι άμεσα συνυφασμένη με κάτι το αιφνίδιο και το γρήγορο, γι΄αυτό αν κάποιος έχει κάποιον συγγενή ή φίλο που να εκδηλώνει επιληπτικά επεισόδια, πρέπει να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα. Στις μέρες μας η επιληψία έχει επηρεάσει τις ζωές περίπου 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, γι’ αυτό ενημερωθείτε σωστά!
Άλλο επιληπτικές κρίσεις και άλλο σύνδρομο;
Οι κρίσεις είναι αποτέλεσμα ομαδικών «αδειασμάτων» μιας ομάδας εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία προκαλούν την εικόνα ενός ατόμου σε επιληψία. Δηλαδή συσπάσεις, έντονη κινητικότητα κ.α. Αν η κρίση επηρεάζει ένα μέρος του εγκεφάλου, τότε μιλάμε για εστιακές επιληψίες, αν χαρακτηρίζονται γενικά από όλο το σώμα, τότε ονομάζονται γενικευμένες.
Όταν ο γιατρός αναγνωρίζει με ακρίβεια την αιτιολογία και μπορεί να προβλέψει την κατάλληλη θεραπεία τότε συνήθως μιλάμε για σύνδρομο. Αυτά τα σύνδρομα μπορεί να είναι ιδιοπαθή, να φεύγουν με το πέρασμα του χρόνου ή να είναι συμπτωματικά.
Πως πρέπει να αντιδράει κάποιος σε μία επιληπτική κρίση;
· Αφήνει την κρίση να εξελιχθεί, χωρίς να την σταματήσει.
· Χρονομετράει την κρίση.
· Κάνει στην άκρη αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραύματα.
· Τοποθετεί κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι του ασθενούς, π.χ. ένα μπουφάν αν είναι έξω στον δρόμο.
· Μόλις τελειώσει η κρίση, γυρνάει τον ασθενή στο πλάι για να μην καταπιεί ουσίες που μπορεί να έχει βγάλει από το στόμα.
· Καλεί ασθενοφόρο μόνο όταν το άτομο έχει ξεπεράσει τα πέντε λεπτά κρίσης ή αντιμετωπίζει πρόβλημα με την αναπνοή του και δεν μπορεί να συνέλθει.