3 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ


Η γρίπη είναι σοβαρή αρρώστια που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομεία ακόμη και στο θάνατο. Κατά τη διάρκεια του 2009-2010 εμφανίστηκε ένας νέος ιός γρίπης ο (Η1Ν1)2009, ο οποίος μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε την πρώτη πανδημία μετά από περισσότερα από 40 χρόνια. Η γρίπη είναι απρόβλεπτη και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ιός Α(Η1Ν1)2009 κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της περιόδου της εποχικής γρίπης 2010-2011.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σας συμβουλεύει να ακολουθήσετε τα παρακάτω τρία απλά βήματα για να προστετευθείτε εσείς και η οικογένειά σας από τη γρίπη:

Μην ξεχνάτε το αντιγριπικό εμβόλιο


- Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης ως το πιο σημαντικό βήμα για την προστασία από τους ιούς της γρίπης.

- Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιοί γρίπης, το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει κάθε χρονιά εναντίον των τριών ιών, που η έρευνα έχει προβλέψει ότι θα κυκλοφορήσουν.

- Το αντιγριπικό εμβόλιο 2010-2011 προστεύει από τους ιούς της γρίπης Α(Η1Ν1)2009, Α(Η3Ν2) και τον ιό τύπου Β.

- Τα άτομα με χρόνια νοσήματα των πνευμόνων όπως άσθμα, της καρδιάς όπως η στεφανιαία νόσος και των νεφρών, άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και άλλα μεταβολικά νοσήματα ή που εμφανίζουν ανοσοκαταστολή λόγω ασθένειας ή θεραπείας θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο μόλις τα αντιγριπικά εμβόλια είναι διαθέσιμα.

- Εξάλλου οι έγκυες γυναίκες και άτομα >60 ετών βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών από την γρίπη.

- Ο εμβολιασμός των ομάδων αυτών του πληθυσμού είναι ειδικής σημασίας για τον περιορισμό του κινδύνου που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά από τη σοβαρή γρίπη.

- Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για τους επαγγελματίες υγείας αλλά και για τα άτομα που φροντίζουν ή ζουν με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την περαιτέρω προστασία τους.

- Βρέφη <6μηνών, ενώ ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που κυκλοφορεί. Για την προστασία τους θα πρέπει να εμβολιαστούν τα άτομα που τα φροντίζουν.

- Ειδικά για το χειμώνα του 2011, ο εμβολιασμός είναι σκόπιμο να συνεχίσει καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Απλές συνήθειες για την αποτροπή της μετάδοσης των μικροβίων- Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε τα χαρτομάντηλα στα σκουπίδια μετά τη χρήση.

- Πλένετε τα χέρια σας συχνά με νερό και σαπούνι. Αν δεν έχετε σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε αλκοολούχο διάλυμα για τα χέρια.

- Αποφεύγετε να πιάνετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταδοθούν τα μικρόβια.

- Προσπαθείστε να αποφύγετε την επαφή με αρρώστους. -

- Αν αρρωστήσετε με συμπτώματα γρίπης (πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μπούκωμα, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, αίσθημα κούρασης) το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει να παραμείνετε σπίτι μέχρι να είστε απύρετοι τουλάχιστον για 24 ώρες, εκτός αν χρειαστεί να πάτε στο γιατρό σας.

- Όσο είστε άρρωστοι αποφύγετε, όσο το δυνατόν, την επαφή με άλλους ώστε να μην τους μεταδόσετε τη γρίπη.


Πάρτε εγκαίρως τα αντι-ιικά, αν σας τα χορηγήσει ο ιατρός σας


- Αν αρρωστήσετε με γρίπη, υπάρχουν ειδικά αντι-ιικά φάρμακα για τη θεραπεία της.

- Τα αντι-ιικά φάρμακα δεν είναι αντιβιοτικά και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα βρείτε στο φαρμακείο, μπορείτε να τα προμηθευτείτε δωρεάν από φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

- Τα αντι-ιικά φάρμακα βοηθούν να γίνει ηπιότερη και συντομότερη η περίοδος που είστε άρρωστοι. Επίσης βοηθούν ώστε να μην εμφανιστούν επιπλοκές από τη γρίπη.

- Είναι εξαιρετικά σημαντικό, η αντι-ιική θεραπεία να ξεκινήσει σύντομα (μέσα στις 2 πρώτες ημέρες των συμπτωμάτων) και ειδικά στα άτομα που έχουν σοβαρά συμπτώματα, ή στα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές (όπως αναφέρεται πιο πάνω).

- Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, μπούκωμα στη μύτη, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, ρίγη και κόπωση. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν επίσης εμετούς και διάρροια, ενώ τέλος μπορεί κάποιος να έχει γρίπη και να εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα χωρίς πυρετό.

 

Κείμενο μεταφρασμένο και προσαρμοσμένο από το http://www.cdc.gov/flu/protect/preventing.htm.