Παγκόσμιες καινοτομίες από την πρωτοπόρα εταιρεία εκτροφής και τυποποίησης σαλιγκαριών στην Κρήτη

 

Στο Ρέθυμνο της Κρήτης λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας σαλιγκαριών στην Ελλάδα.

Η εταιρεία «Χοχλιοί Κρήτης ΕΠΕ» ή αλλιώς «Escargot de Crete», αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Κρήτη -και γενικότερα η Ελλάδα- έχει ανεκτίμητο πλούτο που αν τον εκμεταλλευτεί σωστά μπορεί να μεγαλουργήσει.

Μερικά από τα επιτεύγματα -παγκόσμιες καινοτομίες- της «Escargot de Crete» είναι πραγματικά εντυπωσιακά:

- Είναι το πρώτο εκτροφείο στον κόσμο που παράγει σαλιγκάρια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εκμεταλλευόμενο τις άριστες για την εκτροφή σαλιγκαριών κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης, και έχει επιτύχει να έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή σαλιγκαριών ανά στρέμμα παγκοσμίως.

- Είναι το πρώτο τυποποιητήριο σαλιγκαριών στον κόσμο το οποίο λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ακολουθώντας την παραγωγικότητα των μονάδων εκτροφής. Τα περισσότερα τυποποιητήρια λειτουργούν μόνο 2 έως 4 μήνες το έτος και μάλιστα την ίδια εποχή που τα σαλιγκάρια της κρητικής υπαίθρου αναπαράγονται, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την πανίδα του τόπου μας.

- Όλα τα προϊόντα της κρητικής εταιρείας αποτελούν καινοτομία στην παγκόσμια αγορά και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη φήμη της χώρας μας καθώς χρησιμοποιούνται ελληνικές συνταγές.

- Είναι η πρώτη φορά που τυποποιείται η διάσημη κρητική συνταγή, χοχλιοί μπουμπουριστοί, ως προς τα συστατικά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάσημη Γαλλική συνταγή escargots de Bourguignon είναι γνωστή σε όλη την υφήλιο ακριβώς επειδή έχει τυποποιηθεί.

- Είναι η πρώτη φορά που τα σαλιγκάρια, χωρίς κανένα άλλο συντηρητικό, διατηρούνται μέσα στο ελαιόλαδο, το οποίο μάλιστα είναι εξαιρετικό παρθένο, βιολογικής γεωργίας και ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος Κρήτης.

- Είναι η πρώτη φορά που ελληνική βιομηχανία τυποποίησης σαλιγκαριών τολμά και τυποποιεί το κρέας των σαλιγκαριών σε μορφή έτοιμου γεύματος. Οι συνταγές με τις οποίες διατίθεται το προϊόν έτοιμο προς βρώση είναι:

  1. Σαλιγκάρια με ξύδι, δενδρολίβανο και σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης (βιολογικής γεωργίας) μέσα σε ελαιόλαδο.
  2. Σαλιγκάρια με θυμάρι, λεμόνι και πράσινη χονδρολιά Κρήτης (βιολογικής γεωργίας) μέσα σε ελαιόλαδο.
  3. Σαλιγκάρια μέσα σε ελαιόλαδο.
  4. Σαλιγκάρια με σκόρδο και μαϊντανό σύμφωνα με τη γαλλική συνταγή escargots de  Bourguignon, με την καινοτομία ότι δεν χρησιμοποιείται βούτυρο αλλά το κρητικό ελαιόλαδο.

Τα προϊόντα αυτά όπου έχουν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, σε εκθέσεις και events γευσιγνωσίας, έχουν κλέψει τις εντυπώσεις και έχουν ενθουσιάσει τους σεφ, ανοίγοντας νέους δρόμους στη γαστρονομία.

Τα σαλιγκάρια της «Χοχλιοί Κρήτης ΕΠΕ» σήμερα ήδη βρίσκονται σε μερικά από τα καλύτερα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και δοκιμάζουν τα πρώτα βήματά τους στις αγορές όλου του κόσμου!

Εμπνευστής και δημιουργός σε αυτή την προσπάθεια της εταιρείας είναι ο καθηγητής Φυσικής, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπος Κιαγιάς.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δρ. Χαράλαμπος Κιαγιάς, 6930825859, 6951001328

 

 

 

 

 

Βιογραφικό Δρ. Χαράλαμπου Κιαγιά

Έχω σπουδάσει Φυσική και έχω κάνει τη διδακτορική μου διατριβή στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης πάνω στην μελέτη της αλληλεπίδρασης των laser πάνω στους βιολογικούς ιστούς. Η επιστημονική μου έρευνα έχει δημοσιευτεί σε μερικά από τα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Από το 2002 μέχρι σήμερα διδάσκω στο ΑΤΕΙ Κρήτης στο τμήμα Μουσικής τεχνολογίας και Ακουστικής. Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολούμαι με την εκτροφή σαλιγκαριών. Αφού ξεπεράστηκαν μεγάλα προβλήματα στην εκτροφή και κάπου σταθεροποιήθηκαν οι αποδόσεις των μονάδων μου προχώρησα στη δημιουργία της εταιρείας με την επωνυμία
« Χοχλιοί Κρήτης Ε.Π.Ε » και διακριτικό τίτλο « Escargot de Crete ».

Ιστορικό Εταιρείας

Ωστόσο το ανυπέρβλητο πρόβλημα που είχα να αντιμετωπίσω ήτανε η διάθεση των σαλιγκαριών μου τους καλοκαιρινούς μήνες. Βλέπετε το μεγάλο πλεονέκτημα των μονάδων μου, η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σαλιγκαριών κατά τη χειμερινή και ανοιξιάτικη περίοδο είχαν γίνει μπούμερανγκ για την εταιρεία μου. Την άνοιξη και το καλοκαίρι οι μεγάλες μονάδες τυποποίησης παγκοσμίως είναι κλειστές. Δεν είναι σε θέση λοιπόν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες σαλιγκαριών. Είναι σαν να παράγει κάποιος ελιές το καλοκαίρι. Δεν υπάρχουν ανοιχτά ελαιοτριβεία για να αλέσουν αυτές τις ελιές και να παράξουν ελαιόλαδο. Το παλέψαμε με την χονδρική αγορά (εστιατόρια, ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ) όσο μπορούσαμε αλλά ήτανε αδύνατο να ανταπεξέλθουμε λειτουργικά. Η αγορά του σαλιγκαριού στην Ελλάδα όπως γινότανε είναι πολύ περίεργη και δύσκολη δουλειά. Είναι το μοναδικό ζώο που μπαίνει σε ράφια σούπερ μάρκετ και είναι ζωντανό. Η άσχημη μυρωδιά έστω και ενός νεκρού σαλιγκαριού, η θλιβερή εικόνα νεκρών σαλιγκαριών ανάμεσα σε ζωντανά, κ.λ.π δεν ήτανε κάτι που οραματιζόμουνα για αυτή την εταιρεία.  Τα σαλιγκάρια φτάνανε από εμάς στα ράφια σε άριστη κατάσταση, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να μας διασφαλίσει ότι δεν θα πέθαινε κάποιο σαλιγκάρι και θα μύριζε το ράφι. Εκτός αυτού η εταιρεία μας είχε να ανταγωνιστεί έναν μεγάλο αντίπαλο, το σαλιγκάρι της ελεύθερης συλλογής. Τα σαλιγκάρια εκείνα που πολλοί μαζεύουν ανεξέλεγκτα από οπουδήποτε, ακόμη και σε περιόδους που απαγορεύεται η συλλογή τους (περίοδος αναπαραγωγής), και τα διαθέτουν στην αγορά ανεξέλεγκτα και σε πολύ χαμηλή τιμή. Βλέπετε κάποιος που μαζεύει σαλιγκάρια στη βόλτα του και τελικά δεν καταφέρνει να τα πουλήσει απλά χάνει τη βόλτα του ενώ ο εκτροφέας βασανίζεται νύχτα-μέρα και πασχίζει να πετύχει η αναπαραγωγή, να γίνει σωστά η εκκόλαψη των αυγών και να αναπτυχθούν σωστά και στην ώρα τους τα σαλιγκάρια τηρώντας όλες εκείνες τις προδιαγραφές που απαιτούνται σε μια μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών. Αν δεν διαθέσει την παραγωγή του κινδυνεύει να καταστραφεί και όχι απλά να χάσει τη βόλτα του. Φτάσαμε πολλές φορές σε αυτό το σημείο σαν εταιρεία. Δεν το βάλαμε όμως κάτω και προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα που ήτανε η τυποποίηση των σαλιγκαριών μας. Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε την εύκολη λύση και να τυποποιήσουμε σαλιγκάρια ελεύθερης συλλογής. Όμως ήτανε κρίμα διότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σαλιγκαριών εκτροφής είναι ξακουστά στη χώρα που τα πρωτοκαλλιέργησε, τη Γαλλία. Από την άλλη είχα έντονη τη διάθεση, μέσω των προϊόντων που θα παρήγαγα, να βγάλω έντονα στην επιφάνεια τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου μου. Μέσα σε αυτό το έντονα καχύποπτο απέναντι στον Έλληνα διεθνές περιβάλλον ήθελα μέσα από τη δουλειά μου να φωνάξω ότι η Ελλάδα σαν αξίες είναι πανίσχυρη, είναι εδώ και είναι και ασυναγώνιστη. Δημιούργησα τέσσερις κωδικούς προϊόντων με ξεκάθαρη τη σφραγίδα της Κρητικής και γενικότερα της ελληνικής γης, με μερικά από τα χαρακτηριστικότερα υλικά της (σαλιγκάρι, ελαιόλαδο, σταφίδα, πράσινες χονδρολιές Κρήτης, λεμόνια, κρασί, ξύδι, σκόρδο, μαϊντανός, δενδρολίβανο, θυμάρι). Ξέρετε, για παράδειγμα, ας δοκιμάσουν οι καταναλωτές να συγκρίνουν ελληνικά σκόρδα με εισαγωγής, μαϊντανό ελληνικό με εισαγωγής, λεμόνια ελληνικά με εισαγωγής κλπ. Να τα βάλουν δίπλα-δίπλα και να τα συγκρίνουν. Θα μείνουν έκπληκτοι, πιστέψτε με.
Ακόμη και τη διάσημη συνταγή "escargots de Bourguignon" με σκόρδο και μαϊντανό, την τυποποιήσαμε με τον δικό μας τρόπο. Δεν χρησιμοποιήσαμε το βούτυρο αλλά το εξαιρετικό παρθένο βιολογικής καλλιέργειας ελαιόλαδο της Κρήτης.
Το πιο σημαντικό ωστόσο επίτευγμα μας ήτανε η τυποποίηση, για πρώτη φορά παγκοσμίως, της διάσημης κρητικής συνταγής «Χοχλιοί μπουμπουριστοί». Είμαι πολύ υπερήφανος γι αυτό. Κάποιοι μπορούν να γυρίσουνε και να πουν: Μα οι χοχλιοί οι μπουμπουριστοί γίνονται με μια στρώση χοντρό αλάτι στον πάτο του τηγανιού και με το κέλυφος να τοποθετείται ανάποδα (μπούμπουρα) στο τηγάνι και στο τέλος σβήνουμε με κρασί ή ξύδι. Να γυρίσουν να μας πουν ότι αυτό που κάνατε δεν είναι μπουμπουριστοί. Ας πάρουμε λοιπόν το τηγάνι να το κυκλοφορούμε στις αγορές όλου του κόσμου. Πρέπει να πάμε μπροστά, τιμώντας την παράδοσή μας αλλά και εξελίσσοντας τη. Η παράδοση δεν ήτανε ποτέ ένα στατικό άψυχο πράγμα. Πάντα εξελισσόταν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι τέρμα, ως εδώ ήτανε, από εδώ και στο εξής αυτό θα ονομάζουμε παραδοσιακό και αν ξεφεύγουμε από αυτό δεν τιμούμε την παράδοσή μας. Αντίθετα η αξία της παράδοσης έγκειται στη σοφία των ανθρώπων, πολλές φορές ανά τους αιώνες, και τι κίνητρα είχανε για να δημιουργήσουν, να εξελίξουν και  να δημιουργήσουν κάτι το οποίο δοκιμάστηκε από το χρόνο και πλέον χαρακτηρίζει τις περισσότερες φορές ολόκληρους λαούς. Το αν εξελίξαμε την παράδοση λοιπόν θα το δείξει ο χρόνος. Ωστόσο εάν δημιουργήθηκαν από την εταιρεία μας κάποια τρόφιμα τα οποία είναι πραγματικά υγιεινά, συμβάλλουν και συμμετέχουν σε μια ισορροπημένη διατροφή παρέχοντας απαραίτητα διατροφικά στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό τότε πιστεύω ότι αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την αγκαλιάσουνε όλοι. Εμείς αγκαλιάσαμε την παράδοση της Κρήτης, την πιστέψαμε, τόσο γαστρονομικά όσο και από πλευράς διατροφικής αξίας. Δεν υπάρχει ξέρετε πιο μοναχικό χαρακτηριστικό υλικό της κρητικής διατροφής, σε σχέση με τους περισσότερους λαούς του κόσμου, ακόμη και τους μεσογειακούς λαούς , όσο το σαλιγκάρι. Το σαλιγκάρι είναι συνώνυμο με τους Γάλλους και τους Κρητικούς. Το συγκεκριμένο είδος μάλιστα που καταναλώνεται στην Κρήτη μόνο με τους Κρητικούς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διάσημη Κρητική Διατροφή επέλεξε το σαλιγκάρι σαν ένα από τα βασικά της συστατικά. Είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά της κρητικής κουζίνας, πολύ πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά που όλοι πλέον γνωρίζουμε την αξία τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ποιος επίσης δεν γνωρίζει την αξία του ελαιολάδου σε μια ισορροπημένη διατροφή. Στις αξίες που πρεσβεύει μία παράδοση πρέπει να εστιάζουμε και πάνω σε αυτές τις αξίες πρέπει να δουλεύουμε. Αυτό κάναμε και πιστεύω ότι επιτύχαμε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Σήμερα η εταιρεία μας και τα προϊόντα μας αποσπούν από παντού τα καλύτερα σχόλια που θα περιμέναμε ποτέ να ακούσουμε. Εντυπωσιάζουν παντού, και στις γευστικές δοκιμές που οργανώνει η εταιρεία μας γίνονται ανάρπαστα. Προχωρημένες συζητήσεις γίνονται με πολλές χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Αμερική, Καναδάς, Βέλγιο, Τσεχία, Λουξεμβούργο, κλπ) και από παντού δηλώνουν όλοι εντυπωσιασμένοι. Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί συμφωνίες με Γαλλία και Αγγλία ενώ γραφειοκρατικά θέματα των ενδιαφερόμενων κρατών, μας έχουν μέχρι σήμερα εμποδίσει να έχουμε ήδη πραγματοποιήσει μεγάλες εξαγωγές σε Ρωσία και Αμερική.
Στην ελληνική αγορά έχουμε τοποθετήσει τα προϊόντα μας σε μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά της Ελλάδος. Για εμάς τα καλύτερα μαγαζιά είναι εκείνα που πρεσβεύουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, με περισσότερη υγεία και ευεξία.

 

Με τιμή
Για την escargot de Crete
Δρ. Χαράλαμπος Κιαγιάς
τηλ επικοινωνίας: 6951001328

 

ΧΟΧΛΙΟΙ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΕ

Παραγωγή, τυποποίηση & εμπορία προϊόντων σαλιγκαριού

Λατζιμάς Ρεθύμνου, Τηλ.: 6951 001328, Fax: 28340 93155

Email: dr.kiagias@escargotdecrete.gr

Web site: www.escargotdecrete.gr