ΠΡΟΦΙΛ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

- Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης (Ε.Α.Σ.Ρ.) ιδρύθηκε το 1937.

- Έχει έδρα το Ρέθυμνο και αποτελεί Ένωση 102 Πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Ρεθύμνης με 7.226 φυσικά μέλη.

- Το μόνιμο προσωπικό της Ε.Α.Σ.Ρ. είναι 94 άτομα.

- Ο κύκλος εργασιών της Ε.Α.Σ.Ρ. ανήλθε το 2009 στα 12.000.000 ευρώ.

- Η Ε.Α.Σ.Ρ. διαθέτει την πλειοψηφία (86% και 99% αντίστοιχα) στο μετοχικό κεφάλαιο των Συνεταιριστικών Ανώνυμων Εταιρειών:


1. Αγροτική Συνεταιριστική Εταιρεία Ανάπτυξης Ρεθύμνης Α.Ε. (Α.Σ.Ε.Α.Ρ. Α.Ε.). H εταιρεία λειτουργεί εργοστάσιο ζωοτροφών και πυρηνελαιουργείο. Το μόνιμο προσωπικό της είναι 48 άτομα και το προσωπικό εποχιακής απασχόλησης 4 άτομα. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε το 2009 στα 16.000.000 ευρώ.

2. Ένωση Ενεργειακή Α.Ε. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας με την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου ισχύος 2,4 MW, το οποίο θα λειτουργεί από τις αρχές του 2011. Παράλληλα, στα πλαίσια της συνεργασίας της με τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, η Ε.Α.Σ.Ρ. έχει κατασκευάσει για λογαριασμό του ΤΕΙ Κρήτης κτήριο για τη διεξαγωγή πειραμάτων που αφορούν την δυνατότητα παραγωγής καθαρής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη με χρήση laser.


- Στα επόμενα δύο χρόνια η Ε.Α.Σ.Ρ. σχεδιάζει:


α. Τον εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών της μονάδων (τυροκομείο, εργοστάσιο ζωοτροφών της Α.Σ.Ε.Α.Ρ. Α.Ε.). Το τυποποιητήριο ελαιολάδου εκσυγχρονίστηκε αρχές του 2010.

β. Την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής σακχαρόπηκτων προϊόντων.

γ. Την κατασκευή εκχυλιστηρίου αρωματικών φυτών για φαρμακευτική χρήση σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

δ. Την κατασκευή εκθετηρίου και στεγασμένης εγκατάστασης για την διοργάνωση αγοράς
παραγωγών τοπικών προϊόντων (local farmers' markets).


- Οι βασικές δραστηριότητες της Ε.Α.Σ.Ρ. είναι:


1. Η συγκέντρωση και επεξεργασία αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Κατά τη γαλακτοκομική περίοδο 2009-2010 το τυροκομείο της Ε.Α.Σ.Ρ. επεξεργάστηκε 5.500 τόνους γάλακτος, παρήγαγε 1.000 τόνους τυροκομικών προϊόντων και αποδόθηκαν στους παραγωγούς-προμηθευτές της Ε.Α.Σ.Ρ. 5.000.000 ευρώ. H Ε.Α.Σ.Ρ. με πρώτη ύλη το αιγοπρόβειο γάλα των παραγωγών της παράγει:


α. Κύρια προϊόντα: Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. (520 τόνοι), Κεφαλοτύρι (103 τόνοι), Λευκό τυρί άλμης (102 τόνοι).

β. Προϊόντα τυρογάλακτος: Ανθότυρος ξηρός (190 τόνοι), Ανθότυρος μαλακός (Μυζήθρα γλυκιά) (102 τόνοι).

γ. Προϊόντα βουτύρου: Κρέμα Γάλακτος - Ανθόγαλο (5,6 τόνοι), Στακοβούτυρο (2,5 τόνοι). Τα τυροκομικά προϊόντα της Ε.Α.Σ.Ρ. με την εμπορική ονομασία ΜΙΝΩΣ διακινούνται μέσω του Supermarket της Ε.Α.Σ.Ρ. καθώς και των αλυσίδων Supermarket, Carrefour, Μαρινόπουλος, Βασιλόπουλος, Χαλκιαδάκης, ΙΝΚΑ, Μασούτης, Φαιστός, Χάρμα.

 

2. Η συγκέντρωση και τυποποίηση ελαιολάδου. Κατά την ελαιοκομική περίοδο 2009-2010 το τυποποιητήριο της Ε.Α.Σ.Ρ., επεξεργάστηκε 1500 τόνους ελαιολάδου, (μεγάλο μέρος του οποίου από ελαιώνες ολοκληρωμένες διαχείρισης σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.1 & 2.2) και απέδωσε στους παραγωγούς-προμηθευτές της Ε.Α.Σ.Ρ. πάνω από 3.000.000 ευρώ.
H Ε.Α.Σ.Ρ. με πρώτη ύλη το ελαιόλαδο των παραγωγών της παράγει:


α. Τυποποιημένο προϊόν εξαιρετικά παρθένου και παρθένου ελαιολάδου με την εμπορική ονομασία ΡΙΘΥ το οποίο διακινείται στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.

β. Τυποποιημένο προϊόν εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου με την εμπορική ονομασία ΣΠΙΤΙΚΟ για λογαριασμό της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Παραγωγής Ελαιοκομικών Προϊόντων ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ.

www.easreth.gr