Θα μπορούσε, το "κακό" λίπος να γίνει ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία ?
Μια μέθοδο να μετατρέπουν το επιβλαβές λίπος του οργανισμού σε μια πιο ωφέλιμη μορφή του, που «καίει» περισσότερες θερμίδες και εμποδίζει την προσθήκη πάχους, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον δρα Σενγκ Μπι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα κυτταρικού μεταβολισμού “Cell Metabolism”, σύμφωνα με το BBC, έκαναν πετυχημένα πειράματα στο εργαστήριο με ποντίκια, όμως πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα ανάλογο θετικό αποτέλεσμα και με το ανθρώπινο λίπος, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα «παράθυρο» ελπίδας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες πέτυχαν να τροποποιήσουν τη γενετική «έκφραση» μιας πρωτεΐνης (της ΝΡΥ), η οποία συνδέεται με την όρεξη, πράγμα που μείωσε την λήψη θερμίδων και το βάρος των πειραματόζωων, ενώ μετασχημάτισε τη σύνθεση του λίπους στο σώμα τους, καθώς το «κακό» λευκό λίπος μετατράπηκε σε «καλό» καφέ λίπος. Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στα μωρά, που το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας για να δημιουργούν θερμότητα στον οργανισμό τους. Με το πέρασμα της ηλικίας όμως, το καφέ λίπος σταδιακά εξαφανίζεται και μετασχηματίζεται σε λευκό, το οποίο συνήθως σωρεύεται στην κοιλιά (η κλασσική «σαμπρέλα» γύρω από την μέση!).