Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Aρτας ιδρύθηκε το 1966 και μέχρι σήμερα λειτουργεί συνεχώς στον κλάδο της Ελληνικής Πτηνοτροφίας, αυξάνοντας κάθε χρόνο την παραγωγή του και τα μερίδιά του στην Ελληνική αγορά αλλά και σ' αυτή των Βαλκανίων.

Η επιχείρηση αποτελείται από 136 μέλη - παραγωγούς και με περισσότερους από 300 εργαζόμενους στους διάφορους τομείς των δραστηριοτήτων της.

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας είναι μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση και περιλαμβάνει :

  • Μονάδες Πατρογονικών δυναμικότητας 90.000 ορνίθων αναπαραγωγής
  • Εκκολαπτήριο με δυναμικότητα εκκόλαψης 14.000.000 νεοσσών το χρόνο
  • Εργοστάσιο ζωοτροφών με δυνατότητα παραγωγής πάνω από 60.000 Μ.Τ. το χρόνο
  • Πτηνοτροφεία των μελών που καλύπτουν 180.000 τετραγωνικά μέτρα
  • Ένα σύγχρονο Σφαγείο δυναμικότητας 6.000 πουλιών την ώρα με αυτόματο τεμαχιστήριο Μονάδα διαχείρισης και επεξεργασίας των υποπροϊόντων του Σφαγείου
  • Ένα μεγάλο στόλο ιδιόκτητων φορτηγών και Ψυγείων
  • Τρία Υποκαταστήματα με ευρύ δίκτυο διανομής

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων σε νωπή και κατεψυγμένη μορφή που ικανοποιούν τις ανάγκες τόσο της  αγοράς λιανεμπορίου, όσο και της χονδρικής, μαζικής εστίασης και ξενοδοχείων.

Τέλος ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας συνεργάζεται με τις  μεγαλύτερες Ελληνικές και διεθνείς αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά και μπορεί να καλύψει στο 100% τις ανάγκες τους. Για τους λόγους αυτούς κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά και ηγετική θέση στον κλάδο πραγματοποιώντας ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 80.000.000 euros.

 

       
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ

8Ο χλμ. Aρτας - Γαβριάς, Τ.Κ. 47100, Aρτα
Τηλ: 26810 41600, Fax: 26810 41130
e-mail: psartas@otenet.gr
website: kotopoulaartas.gr
 

Διατροφική αξία του κοτόπουλου

Το κοτόπουλο αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεϊνών, σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β3, η οποία είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των τροφών, την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, του δέρματος και των νεύρων. Η έλλειψη βιταμίνης Β3 μπορεί να προκαλέσει πελλάγρα, μια νόσο που χαρακτηρίζεται από συχνές διάρροιες, δερματοπάθειες, φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας και άνοια. Ένα γεύμα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 36% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Β6 και το 72% των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη Β3.

Ένα άλλο πολύτιμο ιχνοστοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το σελήνιο. Ένα γεύμα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 40% των ημερήσιων αναγκών του σε σελήνιο. Η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται πως έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τη δράση των ελευθέρων ριζών όπως επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Επίσης το κοτόπουλο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο, ένα ιχνοστοιχείο  απαραίτητο για την ανάπτυξη και την καλή υγεία των δοντιών και των οστών. Σημαντική είναι και η  συμβολή του στην καλή λειτουργία των νεφρών και του νευρικού συστήματος. Ένα γεύμα κοτόπουλου μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το 36% των ημερήσιων αναγκών του σε φώσφορο.  
Επίσης το κοτόπουλο είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο και βασικά αμινοξέα που δεν μπορεί να σχηματίσει από μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός.

Ο παρακάτω πίνακας διατροφικών στοιχείων αφορά την περιεκτικότητα 100 γρ μαγειρεμένου κοτόπουλου, το οποίο περιέχει 165 θερμίδες (32 από τις οποίες αφορούν σε λίπος).   


Διατροφικό στοιχείο

Γραμμάρια

Συνολικό λίπος

4

Κορεσμένο λίπος

1

Χοληστερόλη

0,85

Νάτριο

0,74

Σάκχαρα

0

Πρωτεΐνες

31g


Ο Παρακάτω πίνακας περιγράφει την διατροφική αξία του κοτόπουλου ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.


Τρόπος μαγειρέματος

Θερμίδες

Πρωτεΐνες (gr)

Νάτριο  (mg)

Χοληστερίνη  (mg)

Συνολικό λίπος  (gr)

Στήθος κοτόπουλο ψητό

180

26

25

80

9

Στήθος κοτόπουλο ψητό, χωρίς πέτσα

120

24

65

70

1.5

Κοτόπουλο φιλέτο, ποσέ

90

18

50

55

5

Στήθος κοτόπουλο στη σχάρα, μαριναρισμένο με δεντρολίβανο και μπαλσάμικο ξύδι

110

24

125

65

1.5

Μπούτι κοτόπουλο, χωρίς πέτσα

96

18

80

95

4

Μπούτι κοτόπουλο ψητό, χωρίς πέτσα

130

23

80

80

4

Φτερούγα κοτόπουλου ψητή

190

18

50

115

13

Κοτολέτες ψητές

140

19

40

85

7

Κοτόπουλο ολόκληρο, ψητό

200

19

40

90

14

Το κοτόπουλο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη. Περισσότερα από τα μισά  λίπη που περιέχει, είναι ακόρεστα , τα οποία στην πραγματικότητα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Συνήθως το δέρμα του κοτόπουλου περιέχει τα περισσότερα λίπη, γι αυτό καλό είναι το κοτόπουλο να μαγειρεύεται αφού έχει αφαιρεθεί η πέτσα του. Επίσης καλό είναι να μαγειρεύετε το κοτόπουλο χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος ή λάδι.