Τα μυστικά των μελισσών

Ξέρατε ότι:

. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν αεροδιάδρομους, για την είσοδο και έξοδό τους από την κυψέλη για την αποφυγή των συγκρούσεων.
. Μια κυψέλη συλλέγει 17-20 κιλά γύρη
. Για να αντιμετωπίσει τις αντίξοες καιρικές συνθήκες το πολύ κρύο του χειμώνα κάνει μελισσόσφαιρα. Για τον καύσωνα κάνει εξαερισμό με τα φτερά της.
. Οι μέλισσες και ο άνθρωπος είναι τα μόνα έμβια όντα που μεταποιούν την πρώτη ύλη και την παρασκευάζουν σε έτοιμη τροφή.
. Το μέλι είναι πλήρης τροφή, μπορεί να διατηρηθεί σφραγισμένο στην κηρήθρα για χιλιάδες χρόνια (βρέθηκε στις πυραμίδες της Αιγύπτου).
. Για ένα κιλό μέλι χρειάζονται 4 κιλά νέκταρ, δηλαδή 13000 μέλισσες να πετάξουν 177000 χιλιόμετρα και να επισκεφτούν 3 - 4 εκατομμύρια λουλούδια (περίμετρος της γης είναι 40000 χλμ) για να ρουφήξουν το νέκταρ.
. Για ένα κιλό κερί οι μέλισσες πρέπει να καταναλώσουν 8 κιλά μέλι, που σημαίνει πως για τη συλλογή του θα διανύσουν 8 Χ 177000=1416000 χλμ
. Η μέλισσα κατά την συλλογή της γύρης στα πόδια της δημιουργεί δύο μπαλίτσες γύρης ισοβαρείς και ισομεγέθεις για πτητική ισορροπία.
. Η μέλισσα δεν διαταράσσει τη δομή της φύσης που σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον της γης. Για το χτίσιμο της κηρήθρας χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους (γύρη, νέκταρ, νερό, πρόπολη).
. Οι μέλισσες θεωρούνται ως τέλειες μηχανές παραγωγής ενέργειας γιατί από την διάσπαση του μελιού σε θερμική ενέργεια παίρνουν το μέγιστο. Για τη Διατήρηση της θερμοκρασίας της το χειμώνα (35C) στη μελισσόσφαιρα χρειάζεται η κατανάλωση μελιού που ισοδυναμεί με 17κιλά μέλι.
. Το καλοκαίρι η εργάτρια ζει 30 ημέρες
. Οι κηφήνες διώχνονται στις αρχές του φθινοπώρου γιατί δεν χρειάζονται. Η κυψέλη θα αναθρέψει άλλους την άνοιξη.
. Η μέλισσα στο πάνω μέρος του κεφαλιού της έχει 3 μάτια εκτός από τα δύο πολυσύνθετα μεγάλα μάτια, γι' αυτό και βλέπει κατά 360ο
. Για την απολύμανση της κυψέλης, κλείσιμο τρυπών, ταρίχευση μικρών ζώων ποντικιών, σαυρών που δεν μπορεί να μεταφέρει έξω από την κυψέλη, χρησιμοποιεί την πρόπολη που συλλέγει από τους οφθαλμούς των δέντρων.
. Η παραγωγή ενός σύνθετου προϊόντος όπως είναι το κερί γίνεται με διάσπαση σακχάρων. Ενώ στη βιομηχανία για να επιτευχθεί ένα αντίστοιχο προϊόν θεωρείται αδύνατον σε τέτοια θερμοκρασία (35Cο)
. Η μέλισσα ζει εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια πάνω στη γη κι έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστες ικανότητες και τεχνικές για να επιβιώσει και διαιωνίσει το είδος της.
. Μια νέα αποικία (αφεσμός) δεν δημιουργείται στην τύχη. Έχει συγκεκριμένο αριθμό εργατριών, συλλεκτριών, παραμάνων, φρουρών και μία βασίλισσα.
. Όταν τσιμπάει πεθαίνει, γιατί το κεντρί της είναι με τη μορφή πριονιού, μπαίνει εύκολα και δεν βγαίνει με αποτέλεσμα να ξεκολλάει ο τελευταίος δακτύλιος.
. Η μέλισσα έχει τέσσερα φτερά. Τα δύο φτερά της μέλισσας ενώνονται κατά την πτήση με τη βοήθεια ειδικών αγκιστριών που βρίσκονται στο πίσω ζεύγος και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ταχύτητα πτήσης.
. Στα φτερά της υπάρχει μεγαλύτερο τριχίδιο που αποβάλλει το στατικό ηλεκτρισμό.
. Το κερί της μέλισσας όταν καίγεται δεν έχει καπνό γιατί είναι καθαρές ενώσεις άνθρακα και αφήνει ένα απαλό φως. Το λεπτό άρωμα του οφείλεται σε 147 ενώσεις κορεσμένων και ακόρεστων υδρογονανθράκων.
. Ξέρατε ότι χωρίς τις μέλισσες η ζωή στον πλανήτη θα διαρκούσε το πολύ τέσσερα χρόνια
. Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν κατευθείαν από τη φύση, ότι περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες οι οποίες συνδέονται οργανικά μεταξύ τους που κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να φτιάξει παρ' όλη τη γνωστή του σύνθεση.
. Ξέρατε ότι ο κηφήνας γεννιέται από μη γονιμοποιημένο ωάριο (παρθενογένεση).
. Στην πυροσβεστική του Ην. Βασιλείου γινόταν σεμινάρια μελισσοκομίας για να διδαχτούν οι πυροσβέστες τη συλλογικότητα και την ομαδικότητα της κοινωνίας των μελισσών. Ο Αμερικάνικος στρατός εκπαιδεύει μέλισσες για τον εντοπισμό ναρκών λόγω των ευαίσθητων οργάνων όσφρησης που διαθέτει η μέλισσα.
. Μελισσοθεραπεία είναι η θεραπεία ασθενειών με προϊόντα μέλισσας (γύρη, μέλι, βασιλικό πολτό, πρόπολη, δηλητήριο)
. Το 80% της επικονίασης των φυτών γίνεται από τη μέλισσα αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι η μέλισσα είναι ένα χνουδωτό έντομο.
. Η μέλισσα είναι ένα αξιοθαύμαστο έντομο. Η κυψέλη δε είναι ένας υπέρ-οργανισμός. Ο λαός μας τίμησε και εκτίμησε τα προϊόντα της μέλισσας και κατάλαβε από πολύ νωρίς τον σπουδαίο ρόλο της στην τροφική αλυσίδα κι αυτό δείχνεται στο ότι για όποιο ζώο του έχανε, έλεγε "ψόφησε" ενώ για το μελίσσι πέθανε.
. Ο χορός των μελισσών σε απόλυτο σκοτάδι δίνει πληροφορίες στις άλλες μέλισσες για την ακριβή θέση και απόσταση της τροφής
. Για να πετάξουν οι μέλισσες η θερμοκρασία αέρα πρέπει να είναι πάνω από 14Cο
. 1 κιλό = 10000 μέλισσες, 1000 μέλισσες = 100 γραμμάρια
. 10 μέλισσες = 1 γραμμάριο, 100 μέλισσες = 10 γραμμάρια, 1 μέλισσα = 0,1 γραμμάρια
. 1 κηφήνας ζυγίζει 0,14 γραμμάρια
. 1 βασίλισσα = 0,17 έως 0,2 γραμμάρια
. Μια μέλισσα σε ολόκληρη τη ζωή της συλλέγει 0,5 -1 γραμμάριο μέλι. Συνεπώς χρειάζεται το έργο 1000 έως 2000 μελισσών για να παραχθεί 1 κιλό μέλι
. Οι μέλισσες και ο άνθρωπος είναι τα μόνα έμβια που μεταποιούν την πρώτη ύλη
. Ένα μελίσσι χρειάζεται 9 - 17 κιλά γύρη σε ένα χρόνο
. Η μέλισσα έχει τριχίδια για να αποβάλλει το στατικό ηλεκτρισμό
. Η Κυψέλη είναι μια φυσική βιομηχανία
. Η θερμοκρασία 34Cο έως 35Cο, με ένα βαθμό διαφορά αλλάζει τη συμπεριφορά της εργάτριας
. Οι θωρακικοί μύες της μέλισσας αποδείχθηκε ότι είναι ο πιο δραστήριος από πλευράς μεταβολισμού ιστός στο ζωικό βασίλειο
. Το μελίσσι μπορεί να αντιμετωπίσει υψηλές θερμοκρασίες έως +73Cο(Lindauer 1954) ενώ και εξαιρετικά χαμηλές έως -80Cο(Southwick 1988) αρκεί να έχει άμεση πρόσβαση σε νερό το καλοκαίρι και επαρκείς τροφή (μέλι) αποθηκευμένο στις κηρήθρες.
. Στον κόσμο των εντόμων η ιδιότητα ειδικά της θερμικής ομοιόστασης του μελισσιού αποτελεί μοναδική εξαίρεση, καθώς αυτή την ιδιότητα την έχουν φυλογενετικά πιο ανώτεροι οργανισμοί πχ τα θηλαστικά
. Πάνω από 3000KCal Θερμίδες παράγει εάν κιλό μέλι ικανό να θερμάνει μια κυψέλη ..
. Η βασίλισσα γεννά 1500-2000 αυγά την ημέρα και σε βάρος 7 φορές το βάρος της. Ότι αν ήταν κότα θα γεννούσε 140 αυγά την ημέρα
. Η μέλισσα ανακηρύχτηκε το 2008 από το earthwatch ως το πολυτιμότερο είδος του πλανήτη μας.
. 14000 μεγάλοι κόκκοι γύρης = 1 γραμμάριο
. 300000 μικροί κόκκοι = 1 γραμμάριο
. Απίστευτη ελαφρότητα το είναι της
. Στη γύρη προσθέτει νέκταρ που επεξεργάζεται με το σάλιο της
. Ο προσανατολισμός και η όρασή της γίνεται με την πόλωση του φωτός στο υπέρυθρο του φάσματος
. Αυξάνουν κατά 30% την παραγωγή με την επικονίαση των φυτών
. Οι μέλισσες ήταν οι μοναδικές επιζώντες μετά τις βόμβες στο Ναγκασάκι και της Χιροσίμα. δεν βρέθηκε ίχνος ραδιενέργειας στο μέλι μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ
. Η πρόπολη εμπεριέχει τη γεύση του "μεταλλικό στοιχείου" και αποτρέπει την επιθυμία καπνίσματος
. Αφού εντοπίσουν τις θέσεις των λουλουδιών, όταν οι μέλισσες επιστρέφουν σε αυτά έχοντας μάθει με μυστηριώδη τρόπο να ακολουθούν πια τον καλύτερο δυνατό δρόμο, δηλαδή τον πιο σύντομο, ώστε να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια (ή χρήμα όπως θα έλεγε ένας υπεύθυνος διανομής προϊόντων)
. Όλα τα πλαίσια έχουν 1,5 κιλό κερί
. Η μέλισσα αποτελεί τον κυρίαρχο επικονιαστή στη φύση καθώς ένα συνηθισμένο μελίσσι με 50000 μέλισσες επικονιάζει 500000 άνθη την ημέρα και μια μοναδική μέλισσα μπορεί να επισκεφτεί ως και 10000 άνθη την ημέρα. Από τα 100 είδη φυτών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο, το 70% γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.
. Αλλά όλα τα προϊόντα της μέλισσας έχουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, δηλητήριο, ακόμα και το κερί εμφανίζουν πληθώρα ωφέλιμων βιολογικών δράσεων που προάγουν την υγεία ακόμη και τη μάθηση, τη μνήμη και τη λίμπιντο.
. Τα μυρμήγκια είναι γνωστό ότι μπορούν να κουβαλήσουν 50 φορές το βάρος τους, κάτι το εντυπωσιακό πράγματι, μέχρι να ακούσεις ότι μια μέλισσα μπορεί να σηκώσει 122 φορές το βάρος της (0,1 γρ ζυγίζει μια μέλισσα αν δεν το ξέρατε) κι επιπλέον να πετάξει!
. Η μέλισσα μπορεί να πετάξει ως και 64 χλμ με έναν πρόλοβο γεμάτο μέλι (χωράει κάπου 70 mg χιλιοστά του γραμμαρίου). Το πιο αποδοτικό αυτοκίνητο σήμερα καίει ένα γαλόνι στα 170 μίλια (1 λίτρο στα 72 χλμ). Μια μέλισσα με ένα γαλόνι (3,78 λίτρα) μέλι θα μπορούσε να κάνει 5 εκατομμύρια μίλια (8047 εκατομμύρια χλμ). Ταχύτητα πτήσης: 25 χλμ/ώρα
. Οι μέλισσες επίσης αισθάνονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην ατμόσφαιρα που προηγούνται των καταιγίδων. Το αυξημένο στατικό φορτίο της ατμόσφαιρας τις ειδοποιεί να γυρίσουν έγκαιρα στην κυψέλη
. Όμως και η ίδια η μέλισσα έχει το δικό της ηλεκτρικό φορτίο. Όταν η μέλισσα βουίζει, χτυπά πολύ γρήγορα τα φτερά της και παράγει ένα δυνατό αρνητικό φορτίο που το τρίχωμά της το διατηρεί. Με αυτόν τον τρόπο έλκει τη γύρη που είναι θετικά φορτισμένη εκ φύσεως!
. Οι μέλισσες λοιπόν κάνουν τριγωνομέτρηση (γεωγραφικό εντοπισμό) χορεύοντας. Πως το επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες: Προσαρμόζοντας μια μικρή κεραία σε μερικές και παρακολουθώντας τις με ραντάρ.
. Ο θερμοστάτης στη μελισσόσφαιρα δεν πέφτει κάτω από τους 35οC κι ας έχει έξω παγωνιά και, ακόμα και με χαμηλές για έντομα θερμοκρασίες (13-15οC), αυτές πετάνε και συλλέγουν.
. Για να σκοτώσουν την ασιατική σφήκα την περικυκλώνουν ασφυκτικά, κάνοντας μια μίνι μελισσόσφαιρα από 500 μέλισσες γύρω της και ανεβάζουν τη θερμοκρασία στους 47,2οC, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα. Θάνατος από ασφυξία και υπερθέρμανση λόγω συνωστισμού!
. Οι επιστήμονες βρήκαν πως οι μέλισσες έχουν την πιο πυκνή φαιά ουσία (νευρώνες) από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Μετρούν μέχρι το 4 και θυμούνται τι μέτρησαν. Κι αν το 4 μοιάζει (και είναι) λίγο σκεφτείτε ότι δεν υπάρχει άλλο έντομο με αυτή την ικανότητα.
. Επίσης ξεχωρίζουν τον Μονέ από τον Πικάσο!
. Η επιφάνεια που συλλέγουν οι μέλισσες την τροφή στους είναι 8,3χλμΧ3χλμΧ3,14=78,5χλμ2 όσο περίπου η έκταση του νησιού της Σαντορίνης
. Καλύπτουν με πρόπολη τα ποντίκια και της σαύρες που δεν μπορούν να βγάλουν έξω από την κυψέλη ώστε να μη γίνουν εστίες μόλυνσης
. Η βασίλισσα γεννά συνολικά κατά τη διάρκεια της ζωής της περίπου ένα εκατομμύριο αβγά.
. Τα μελισσοκέρια όταν καίγονται φτιάχνουν "ατμόσφαιρα" γιατί έχουν αρνητικό ιονισμό, ο οποίος δεσμεύει τα στερεά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα του δωματίου καθαρίζοντάς το.
. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων επηρεάζουν τον προσανατολισμό των μελισσών.
. Για να συγκεντρωθεί μια σταγόνα μελιού θα χρειαστεί η επίσκεψη σε 75000 λουλούδια
. Μέλισσα σοφό θαύμα του ζωικού βασιλείου.
. Η μέλισσα δεν γεννιέται ξέροντας να φτιάχνει μέλι. Οι νεώτερες μέλισσες διδάσκονται από τις πιο πεπειραμένες
. Το 1984, οι μέλισσες κατασκεύασαν μια κηρήθρα σε έλλειψη βαρύτητας ως τμήμα ενός πειράματος σε ένα διαστημικό λεωφορείο.
. Ενώ η μέλισσα αποτελεί αποδεδειγμένα τον ισορροπιστή της φύσης υπόκειται συχνά τις δυσμενείς συνέπειες των ψεκασμών. Χρειάζεται την προστασία όλων μας.
. Το ουσιαστικότερο "προϊόν" της μέλισσας είναι η επικονίαση αφού αυτή η προσφορά της ση φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης.
. Δώδεκα μέλισσες δουλεύουν όλη τη ζωή τους για να μαζέψουν ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, κάνοντας κάπου 100.000 διαδρομές από και προς τα λουλούδια.
. Η μέθοδος της Γεωμετρικής μορφομετρίας συνίσταται σε μετρήσεις που γίνονται στις νευρώσεις της πτέρυγας της μέλισσας.
. Τα τοιχώματα της κερήθρας έχουν πάχος μόλις ένα τρίτο του χιλιοστού αλλά μπορούν να κρατήσουν τριακονταπλάσιο βάρος από το δικό τους.
. Υπάρχει μια σπηλαιογραφία στην Μπικέρπ της Ισπανίας ηλικίας τουλάχιστον 15000 χρόνων, όπου εικονίζεται ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πάρει μέλι από το μελίσσι.



 


 
 
ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Το μέλι είναι ένα υπέροχο ιξώδες γλυκαντικό που παράγεται από τις μέλισσες για τη δική τους τροφή. Η γεύση και υφή του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών και το νέκταρ από το οποίο έχει γίνει. Αν και η ευρύτερα διαδεδομένη ποσότητα μελιού γίνεται από το τριφύλλι, μηδική, άνθη ακακίας και φιλύρες, το μέλι μπορεί να γίνει από μια ποικιλία διαφορετικών λουλουδιών, συμπεριλαμβανομένων θυμάρι και λεβάντα. Το μέλι παράγεται σε μια σειρά από χρώματα συμπεριλαμβανομένου του λευκού, πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ και σχεδόν μαύρο. Χρώμα του μελιού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κριθεί η ποιότητά του. Μέλια με ανοικτό χρώμα είναι μεγαλύτερης αξίας από σκουρόχρωμα και έχουν μια λεπτή γεύση. Πιστεύεται επίσης ότι το πολυανθικό μέλι προσφέρει περισσότερα οφέλη από ό,τι το μονοανθικό μέλι.

Φυσικό μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο από τα τελευταία 2.500 χρόνια, σε όλο τον κόσμο, τόσο ως τρόφιμο και ως φάρμακο. Μελισσοκομία, η πρακτική της διαδικασίας για την παραγωγή μελιού, χρονολογείται τουλάχιστον 700 χρόνια πίσω π.Χ.. Για πολλούς αιώνες, το μέλι εθεωρείτο ιερό λόγω των υπέροχων γλυκών ιδιοτήτων του, καθώς και της σπανιότητας του. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε θρησκευτικές τελετές για να αποτίσουν φόρο τιμής στους θεούς, καθώς και να βαλσαμώνουν τους αποθανόντες. Μέλι χρησιμοποιήθηκε επίσης για μια ποικιλία των φαρμακευτικών και καλλυντικών σκοπών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία, η χρήση του στη μαγειρική ήταν μόνο για τους πλούσιους, δεδομένου ότι ήταν τόσο ακριβό που μόνο αυτοί θα μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά.
Το κύρος του μελιού συνεχίστηκε για χιλιετίες μέχρι - την "ανακάλυψη" της επεξεργασμένης ζάχαρης που παρασκευάζεται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα. Μόλις αυτές έγιναν ευρύτερα διαθέσιμες, ήταν σε μεγάλη ζήτηση, δεδομένου ότι παρείχαν μια σχετικά φθηνή μορφή γλύκανσης. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα τους, το μέλι εκτοπίσθηκε από τους παραγωγούς ζάχαρης για μαγειρική χρήση. Από τότε, αν και το μέλι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές ιδιότητές του, μεγάλο μέρος της χρήσης του έχει επικεντρωθεί στις φαρμακευτικές ιδιότητες του και τη χρήση του στη ζαχαροπλαστική.

Τι είναι αυτό που κάνει το μέλι τόσο δημοφιλές; Είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να καταναλωθεί. Κάποιος μπορεί να φάει μέλι άμεσα, το βάζουμε σε ψωμί σαν μαρμελάδα, το ανακατεύουμε με χυμό ή οποιοδήποτε ποτό αντί για ζάχαρη, ή ανακατέψτε το με ζεστό νερό, χυμό λάιμ, κανέλα και άλλα βότανα για να κάνει ένα φάρμακο. Είναι άρτυμα λόγω της γεύσης του, καθώς και για τα οφέλη του για την υγεία. Αν και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία του μελιού το έχουν καταστήσει μια σημαντική πτυχή των παραδοσιακών φαρμάκων, όπως η Ayurveda, οι επιστήμονες ερευνούν επίσης τα πλεονεκτήματα του μελιού στη σύγχρονη ιατρική και ιδιαίτερα στην επούλωση τραυμάτων.
Ανάμεσα στα οφέλη για την υγεία του μελιού περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Το μέλι είναι μια εξαιρετική γλυκαντική ουσία: Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι σε πολλά τρόφιμα και ποτά. Μέλι περιέχει περίπου 69% γλυκόζη και φρουκτόζη που επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία.
Ορθός ανεφοδιασμός του ήπατος είναι κεντρικής σημασίας για το βέλτιστο μεταβολισμό της γλυκόζης κατά τη διάρκεια του ύπνου και την άσκηση. Το μέλι είναι το ιδανικό καύσιμο για το συκώτι διότι περιέχει σχεδόν αναλογία 1:1 φρουκτόζη με γλυκόζη. Η φρουκτόζη "ξεκλειδώνει" το ένζυμο από πυρήνα του κυττάρου του ήπατος που είναι απαραίτητο για την ενσωμάτωση της γλυκόζης σε γλυκογόνο (η μορφή με την οποία η ζάχαρη είναι αποθηκευμένη στο ήπαρ και μυϊκά κύτταρα). Μια επαρκής αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ είναι απαραίτητη για την παροχή του εγκεφάλου με καύσιμο όταν είμαστε στον ύπνο και κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης. Όταν οι αποθήκες γλυκογόνου είναι ανεπαρκείς, ο εγκέφαλος προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες - αδρεναλίνης και της κορτιζόλης - προκειμένου να μετατραπούν πρωτεΐνες μυός σε γλυκόζη. Επαναλαμβανόμενο μεταβολικό στρες από Κορτιζόλη παράγεται όταν μικρότερη από την αναμενόμενη αποθήκη γλυκογόνου του ήπατος είναι διαθέσιμη κατά τη διάρκεια του ύπνου, και οδηγεί με την πάροδο του χρόνου, σε μειωμένη μεταβολισμό της γλυκόζης, τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, διαβήτης, και αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας.

Πειραματικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση του μελιού μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ουσίες. H ανοχή του σώματος, για το μέλι είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στη σακχαρόζη ή γλυκόζη μόνο. Τα άτομα με μεγαλύτερη δυσανεξία στη γλυκόζη, όπως τα άτομα με ήπια μορφή διαβήτη και διαβήτη τύπου 1, έδειξαν σημαντικά καλύτερη ανοχή, για το μέλι από τη σακχαρόζη.
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέλι επιβραδύνει την οξείδωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση αρτηριοσκλήρωσης, ή σκλήρυνσης των αρτηριών. Αγνό μέλι που λαμβάνεται σαν τροφή την ημέρα (αντί της λευκής ζάχαρης) απαλλάσσει διαμαρτυρίες χοληστερόλης. Αυτό είναι ευεργετικό για άτομα τρίτης ηλικίας , πάσχοντες από καρδιακή νόσο, διαβήτη, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες.
Παρά το γεγονός ότι το μέλι είναι γλυκό, βοηθά να διατηρήσει και να προστατεύσει τα δόντια! Η αντι-μικροβιακή του δραστηριότητα έχει δοκιμαστεί σε πολλά είδη βακτηρίων της οδοντικής πλάκας. Οι μελέτες δείχνουν ότι το μέλι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την παραγωγή οξέων, με αποτέλεσμα να σκοτώνει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τερηδόνα, και αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων του στόματος.

2. Το μέλι είναι μια πηγή ενέργειας: Το μέλι χρησιμοποιείται επίσης από πολλούς ως πηγή ενέργειας καθώς παρέχει περίπου 64 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη θα σας δώσει περίπου 50 θερμίδες. Περαιτέρω τα σάκχαρα του μελιού μπορεί να μετατραπούν εύκολα σε γλυκόζη από ακόμη και τα πιο ευαίσθητα στομάχια. Το μέλι είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων
Τα οφέλη του μελιού υπερβαίνουν τη μεγάλη γεύση του. Μια μεγάλη φυσική πηγή υδατανθράκων που παρέχουν δύναμη και ενέργεια στο σώμα μας, το μέλι είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην άμεση ενίσχυση της απόδοσης, την αντοχή και τη μείωση μυϊκής κόπωσης των αθλητών. Φυσικά σάκχαρα φρούτων του, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η γλυκόζη στο μέλι που απορροφάται από το σώμα γρήγορα και δίνει μια άμεση ώθηση ενέργειας, ενώ η φρουκτόζη απορροφάται πιο αργά παρέχει σταθερή ενέργεια. Μέλι διευκολύνει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ανάρρωση των μυών και την αποκατάσταση του γλυκογόνου μετά από μια προπόνηση. Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις στο Εργαστήριο Άσκησης και Αθλητικής διατροφής, διαπιστώθηκε ότι το μέλι μπορεί να είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές υδατανθράκων αν φαγωθεί λίγο πριν από την άσκηση, επειδή το μέλι που καταναλώνεται είναι εύπεπτο και απελευθερώνονται στο σύστημα με σταθερό ρυθμό για χρήση από σώμα. Αν και το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη, το μέλι, όταν καταναλώνεται με ζεστό νερό βοηθά στην αφομοιώνει το λίπος αποθηκεύεται στο σώμα. Ομοίως, το μέλι και το χυμό λεμονιού και το μέλι, κανέλα και βοηθούν στη μείωση του βάρους.

3. Το μέλι αποτελεί πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών: Μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες με περίπλοκες διασυνδέσεις που κάνει τεχνητή παραγωγή μελιού αδύνατη. Η σύνθεση και θρεπτική αξία του μελιού διαφέρουν σε σχέση με τη χλωρίδα που οι μέλισσες πηγές έχουν επισκεφθεί. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι σκούρα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών.
Το μέλι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών. Αυτό δεν είναι εξίσου αληθές για τις βιταμίνες των λαχανικών και φρούτων. Για παράδειγμα, σπανάκι χάνει το 50% περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του, εντός 24 ωρών μετά τη συγκομιδή. Τα φρούτα χάνουν κάποιες των βιταμινών τους κατά την αποθήκευση. Αντίθετα, το μέλι κρατά καλά. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως το μόνο τρόφιμο που δεν λήγει ποτέ!
Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα του μελιού εξαρτάται από το είδος των λουλουδιών. Το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σε μια ποικιλία των βιταμινών Β και επίσης Al, Δ, Ε και βιταμίνες. Μεταξύ ιχνοστοιχείων - τα πιο σημαντικά στοιχεία που προσδιορίζονται στο σκούρο χρώμα μελιού - είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, φώσφορος, θείο, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, νάτριο, ασβέστιο, ιώδιο, το χλώριο, ψευδάργυρος και υψηλές συγκεντρώσεις του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Μέλι περιέχει επίσης τις ορμόνες, αλκοόλες και αιθέρια έλαια.
Τα ανόργανα συστατικά του μελιού, τα μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό και τη διατροφή. Λόγω του περιεχόμενου του σε χολίνη, το μέλι εκτιμήθηκε ως εξαιρετικό τονωτικό και βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και άλλα εντερικά προβλήματα.
Όλες οι ποικιλίες μελιού είναι πλούσιες σε αμινοξέα. Το επίπεδο των αμινοξέων που υπάρχουν στο μέλι είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της αντιοξειδωτικής ικανότητας του μελιού. Τα απαραίτητα αμινοξέα που βρίσκονται στο μέλι είναι: τρυπτοφάνη, λυσίνη, μεθειονίνη, κυστεΐνη, ιστιδίνη, γλουταμίνη, και τυροσίνη.
Το μέλι περιέχει επίσης περισσότερα από 18 διαφορετικά οργανικά οξέα (γλυκονικό, κιτρικό, μηλικό, μυρμηκικό, κ.λπ.).

4. Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες: Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντισηπτικό.
Το μέλι έχει μια ξεχωριστή βακτηριοκτόνο δύναμη η οποία οφείλεται κυρίως στην υγροσκοπικές ιδιότητές του. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί απαιτούν ένα ορισμένο ποσό της υγρασίας να διατηρήσουν τη ζωή τους. Όταν τα βακτήρια έρχονται σε επαφή με το μέλι που στερούνται της ζωτικής υγρασία και πεθαίνουν. Η όξινη αντίδραση του μελιού είναι επίσης ένα δυσμενές μέσο για τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα καταστρέφονται στο μέλι.
Η εξωτερική εφαρμογή του μελιού έχει μια μακραίωνη ιστορία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν χειρουργικό ντύσιμο. Ο πάπυρος Ebers συνέστησε οι πληγές να καλύπτονται για τέσσερις ημέρες με λινά βουτηγμένα στο μέλι και θυμίαμα. Πίστευαν ότι ο καταρράκτης θεραπεύονταν με θεραπείες με μέλι. Το μέλι που έπεφτε στα μάτια θεωρείτο ότι θεράπευε φλεγμονές και άλλες ασθενειες των βλεφάρων. Οι Κινέζοι και οι Ινδουιστές καλύπτουν το σύνολο των φορέων των μικρών ασθενών με ευλογιά, με μέλι για να επιταχύνει τη λήξη της νόσου, αλλά και για να αποφεύγεται η δημιουργία ουλών. Γαληνός (129-200) έκρινε ότι «Μέλι ζεσταίνει και ανοίγει πληγές και έλκη, εξασθενεί και διαλύει υπερσαρκώματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος». Το Ταλμούδ συνιστούσε το μέλι για πληγές, ιδίως για εκτεταμένη πληγές των ζώων.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το μέλι χρησιμοποιήθηκε εκτενώς με τη μορφή αλοιφών και έμπλαστρα για, πληγές, εγκαύματα και έλκη, σκέτο ή αναμειγμένο με άλλα συστατικά. Ο Charles Butler (1560 -1647, που ονομάζεται μερικές φορές ο Πατέρας της αγγλικής Μελισσοκομίας) πίστευε ότι το μέλι «θα συγχωνεύει ψευδή και διαρρηγμένα έλκη και επίσης κλείνει διαχωρισμένες σάρκες». Επαίνεσε την "Unguentum Aegyptiacum" που έγινε από τον βράζων μέλι, το ξίδι και πυραυλίδα. Αυτό το επίθεμα , σύμφωνα με Butler, θα «ανοιχτό, καθαρό, στεγνό και για να αφομοιώσουν όλες τις φλεγμονές και να αντισταθούν σήψη».

Οι αγροτικοί πληθυσμοί της ευρωπαϊκής ηπείρου, ιδιαίτερα των σλαβικών χωρών, χρησιμοποιούν το μέλι για όλα τα είδη των πληγών και φλεγμονών. "Αλοιφή μέλι", που αποτελείται από ίσα μέρη του μελιού και το λευκό αλεύρι, αναμειγνύονται καλά με λίγο νερό, και έχουν μια πολύ ευρεία χρήση. Μια καλή αλοιφή θα πρέπει να είναι πηχτή και όχι υδαρής.
Οι αρχαίοι Έλληνες συχνά αναφέρονται σε "epomphalia", μία ομφάλια αλοιφή από μέλι για το νεογέννητο. Παλιά υδρόμελι, το οποίο έχει σχεδόν εξαφανιστεί σήμερα, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως αντισηπτική λοσιόν. Η Δρ. Shona Μπλερ από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ έλεγξε τη αντιμικροβιακή ικανότητα του μελιού με προβληματικά παθογόνων παραγόντων, όπως: ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών. Αναερόβια (60 είδη), Μύκητες (Candida και tinea), Βιο-ταινίες. Η εργασία της με τίτλο, «Η έντονη αντιμικροβιακή υποεκμετάλλευη παρουσιάστηκε στο πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για το μέλι και ανθρώπινη υγεία, στις 17 Ιανουαρίου 2008.
Εκτός από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι είναι ένας ισχυρός θεραπευτής πληγών διότι:
Καταπραΰνει τοπικά τον πόνο.
Είναι ωσμωτικό και προσελκύει νερό. Δεδομένου ότι τα βακτηρίδια έχουν γίνει ως επί το πλείστον από το νερό, είναι ξηρά με την παρουσία του μελιού. Τα βακτήρια αναχαιτίζονται από το μέλι επειδή παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου και είναι όξινο.
Ενεργοποιεί την ανοσολογική απάντηση από την παροχή της γλυκόζης για τα λευκά αιμοσφαίρια.
E πιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον με την παραγωγή ορού μέχρι μέσα στους ιστούς του δέρματος που βοηθά στο σχηματισμό επουλωτικής κρούστας.
Το μέλι μειώνει επίσης φλεγμονή, βοηθά στην αποβολή νεκρού ιστού, και διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων του αίματος. Αντισηπτικές ιδιότητες του μελιού επίσης συμβάλουν στην πρόληψη των λοιμώξεων από την αποφυγή μετάδοσης σε άλλες πληγές.

. Το μέλι είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών: Το μέλι περιέχει συστατικά, τα οποία είναι αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ελευθέρων ριζών από το σώμα μας. Ως αποτέλεσμα, η ανοσία του σώματος μας βελτιώνεται. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, ισχυρές ενώσεις που καταπολε3μούν τις ελεύθερες ρίζες και αναστρέφουν την γύρανση. Ελεύθερες ρίζες είναι παντού - στον αέρα που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, και ακόμη και στο φως του ήλιου. Κάθε στιγμή, το σώμα απορροφά το οξυγόνο και το μετατρέπει σε ενέργεια σε μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει επίσης ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν τη γήρανση με την εξουδετέρωση αυτών των ελευθέρων ριζών. Εκτελούν επούλωση στο βαθύτερο κυτταρικό επίπεδο, επιτρέποντας τα οφέλη από το μέλι για την υγεία να εκδηλωθούν με μυριάδες τρόπους.
Φυσικό αντιοξειδωτικό από το μέλι μπορεί να καταστρέψει βιολογικά καταστροφικούς χημικούς παράγοντες που έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτές οι πολύτιμες ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην προστασία του δέρματος κάτω από τον ήλιο και να βοηθούν το δέρμα να αναζωογονηθεί και να μείνει με νεανικό σε εμφάνιση. Ως εκ τούτου, έχει υπάρξει αύξηση του αριθμού των παραγωγών των προϊόντων περιποίησης με βάση το μέλι, όπως αντηλιακά και τα προϊόντα καθαρισμού προσώπου και για την επεξεργασία καταστραμμένου ή ξηρού δέρματος. Μια μελέτη του 2004 που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά όπως το σπανάκι, μήλα, τα πορτοκάλια και οι φράουλες.
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις λόγους για τους οποίους είναι τόσο αποτελεσματικό στον καλλωπισμό του δέρματος:

Είναι γνωστό αντιβακτηριακός και αντιμυκητιακός παράγοντας, και βοηθά να απολυμαίνονται εύκολα και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων από γρατσουνιές και εγκαύματα.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και τα αμινοξέα, τα οποία είναι θαυμάσια ενίσχυση ομορφιά του δέρματος.
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά για καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και την αντιστροφή της γήρανσης.
Είναι πλούσιο και παχύ, καθιστώντας ένα αποτελεσματικό ενυδατικό. Όπως και άλλα ενυδατικά, το μέλι παρέχει υγρασία που συνδέεται με το δέρμα και βοηθά να μένει ενυδατωμένο.
Λόγω των υγροσκοπικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται σε ενυδατικά διαλύματα, καθαριστικά, κρέμες, σαμπουάν και μαλακτικά. Δεν παρέχει μόνο νερό, αλλά το διατηρεί μέσα στο δέρμα. Εάν το δέρμα χάνει την ικανότητά του να συγκρατεί υγρασία τότε παρουσιάζονται ρυτίδες και ξήρανση.. Με τον τρόπο αυτό, το μέλι που θα αποτρέψει τις ρυτίδες και ξηρότητα. Διατηρεί ευλυγισία και την ελαστικότητα του δέρματος.
Το μέλι μπορεί να θεραπεύσει τον παιδικό νυχτερινό βήχα. Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη για την υγεία του μελιού είναι ότι είναι σε θέση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου. Χάρη στις αντιμικροβιακές ιδιότητες, το μέλι δεν ηρεμεί μόνο το λαιμό, αλλά μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτηρία που προκαλούν τη λοίμωξη. Επαγγελματίες τραγουδιστές χρησιμοποιούν συνήθως μέλι για να απαλύνει τους λαιμούς τους πριν παραστάσεις.

Η καταπραϋντική ιδιότητα του μελιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του λαιμού από νυχτερινό βήχα σε παιδιά. Από τα φάρμακα χωρίς συνταγή μπορεί να είναι επιβλαβή για τα παιδιά, το 2007 μελέτη από ερευνητική ομάδα του Penn State College of Medicine διαπίστωσε ότι το μέλι που μπορεί να προσφέρουν οι γονείς είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική λύση. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι η συμβουλευτική επιτροπή της FDA που συνέστησε πρόσφατα ότι φάρμακα χωρίς συνταγή (OTC) για το βήχα και ψυχρά φάρμακα δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών, λόγω της έλλειψης της αποτελεσματικότητας και του δυναμικού για τις παρενέργειες.

Συντήρηση & τρόπος κατανάλωσης του μελιού

Το μέλι, το πιο εκτιμημένο απ' όλα τα προϊόντα της κυψέλης από τους περισσότερους ανθρώπους, είναι όπως ήδη ξέρετε όχι μόνο μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, αλλά επίσης κι ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο. Σαν τροφή πρέπει να φτάσει σ' όλα τα κύτταρα, είτε αυτά είναι άρρωστα είτε είναι υγιή. Σαν φάρμακο πρέπει να φτάσει σ' όλους τους «στόχους»: τα άρρωστα κύτταρα, τους ιστούς, τα όργανα και τα συστήματα. Εδώ θα αναφερθούμε στο μέλι σαν τροφή και σε κάποιους γενικούς κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε για την σωστή αποθήκευση και χορήγηση του μελιού.

Μην φυλάτε το μέλι στο φως του ήλιου. Το φως του ήλιου καταστρέφει πολλά από τα ένζυμα του μελιού.

Διατηρείτε καλά κλειστά τα δοχεία που φυλάσσετε το μέλι. Το μέλι απορροφά εύκολα τις εξωτερικές κακές οσμές, έτσι το άρωμα του θα καταστραφεί. Το μέλι εύκολα επίσης απορροφά το νερό, ακόμα κι όταν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες στην ατμόσφαιρα. Υπερβολικό νερό στο μέλι (πάνω από 20 - 23%), θα επιτρέψει την ανάπτυξη της μαγιάς με αποτέλεσμα ν' αρχίσει να ζυμώνεται.

Διατηρείτε το μέλι στο ψυγείο: Παρ' όλο που πολλά είδη μελιού μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για τρία χρόνια και περισσότερο, καμιά φορά χωρίς μεγάλες αλλαγές, θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι το μέλι γερνάει μέρα με τη μέρα. Το φρέσκο θα 'ναι πάντα φρέσκο.

Μη ζεσταίνετε το μέλι πριν τη κατάποση με το να το ανακατεύετε με οποιαδήποτε άλλη τροφή, υγρή ή στερεά (π.χ. καυτό τσάι, καυτό γάλα κ.τ.λ.). Το ζέσταμα όπως ίσως ξέρουμε ήδη, καταστρέφει τα περισσότερα ένζυμα του μελιού.

Αν το καταναλώσετε σκέτο, δηλαδή όχι συνδυασμένο με άλλες τροφές, κρατήστε το όσο περισσότερο γίνεται κάτω από τη γλώσσα πριν το καταπιείτε, έτσι θα επιτρέψετε στις πιο φίνες ουσίες του μελιού (αιθέρια έλαια, ορυκτά, γλυκόζη κ.τ.λ.) να περάσουν κατευθείαν στο αίμα. Αυτή η δόση θα θρέψει τα κύτταρα του στόματος απευθείας, θα ταΐσει πολύ γρήγορα όσα κύτταρα το χρειάζονται, θα δώσει αρκετό χρόνο στη γλώσσα και στις άλλες δομές του στόματος, ν' απορροφήσουν ενέργεια από το μέλι.

Πριν την κατάποση προσπαθήστε να νιώσετε περισσότερο το άρωμα του μελιού.

Το να τρώτε μικρές ποσότητες μελιού αρκετές φορές την ημέρα, είναι καλύτερο απ' το να τρώτε μεγάλες ποσότητες σπάνια.

Μη βάζετε το κουταλάκι που έχετε ήδη βάλει στο στόμα σας μέσα στο βάζο με το μέλι.

"Εγώ ο μελισσοκόμος, πήρα το μέλι από τις μέλισσες και με τις καλύτερες συνθήκες το συσκεύασα στο βάζο, εσείς απλά προσπαθήστε, ώστε η αξία του να παραμείνει αναλλοίωτη μέχρι την τελευταία κουταλιά."

Ζαχαρώνει το μέλι; Φυσικά!

Η κρυστάλλωση είναι ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο και συμβαίνει στα διαλύματα εκείνα που είναι υπερκορεσμένα σε σάκχαρα, όπως ακριβώς το μέλι. Επομένως η φυσική κατάσταση του μελιού είναι η κρυστάλλωση.
Όλα τα μέλια, εκτός από το πευκίσιο και το ελατίσιο, κρυσταλλώνουν. Αν όχι, κάτι συμβαίνει.

Υπάρχουν δύο ειδών κρυσταλλώσεις: η χοντροκρυστάλλωσηκαι η λεπτοκρυστάλλωση.
Κατά την πρώτη, στον πάτο του βάζου σχηματίζονται χοντροί κρύσταλλοι, ενώ η επιφάνεια του μελιού είναι ρευστή.
Αυτό σημαίνει ότι το μέλι έχει υγρασία και ότι το επόμενο στάδιο θα είναι το ξύνισμά του.
Στη δεύτερη περίπτωση σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι ομοιόμορφα σε όλη τη μάζα του μελιού. Επομένως, η υγρασία είναι σε κανονικό επίπεδο (14%), το μέλι είναι καλό και δεν κινδυνεύει να ξυνίσει.
Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι; Η κρυστάλλωση είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας σε γλυκόζη, ενός από τα βασικότερα συστατικά του μελιού. Ο βαθμός περιεκτικότητάς του καθορίζει και την κρυστάλλωση σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία. Έτσι έχουμε:

Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (39-40%), όπως αυτό του ρεικιού, που κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες από τη συλλογή του.
Μέλι με χαμηλότερη περιεκτικότητα (35-38%), όπως το ανθόμελο, που κρυσταλλώνει σε 6-12 μήνες από τη συλλογή του.
Μέλι με περιεκτικότητα σε γλυκόζη 31-33%, όπως τοθυμαρίσιο, που κρυσταλλώνει σε 2-3 χρόνια από τη συλλογή του.
Μέλι με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (κάτω του 30%), όπως το ελατίσιο και το πευκίσιο, που δεν κρυσταλλώνει.

Αν θελήσετε να ρευστοποιήσετε ένα κρυσταλλωμένο μέλιΘθα τοποθετήσετε το βάζο με το μέλι μέσα σε δοχείο με νερό το οποίο ζεσταίνεται, ανακατεύοντας συνεχώς το μέλι για να θερμαίνεται ομοιόμορφα. Κατά διαστήματα με θερμόμετρο παίρνετε τη θερμοκρασία του μελιού, η οποία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

 
Βιογραφικό

ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ


ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΡΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΖΑΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΨΕΙΛΟΡΕΙΤΗ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ.

ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΛΑΣΣΟΚΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ.

Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΑΝΩ.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΩ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΗ Η ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.  




ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

τηλ: 6976403132 & 6972669200, 2894031585

mail:manasantonis89@yahoo.com