Από τις αρχές του 1900 στο χωριό Τόσκες λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα υπήρχε ένας μικρός νερόμυλος της οικογένειας Μπίτα.

Το 1963 ο Ανδρέας Μπίτας δημιούργησε ένα νέο μικρό μύλο, με 2 κυλινδρομηχανές και δυναμικότητα 20 τόνων το μήνα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του χωριού και των γύρω περιοχών, με 3 άτομα προσωπικό, μέχρι το 1994.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έγινε ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, και αύξηση της δυναμικότητας με 3 κυλινδρομηχανές. Η εταιρεία ονομάζεται "ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΤΟΣΚΩΝ" .

Το 1995 η εταιρεία πέρασε στον Σοφοκλή Μπίτα, ο οποίος συνέχισε την δραστηριότητα του μύλου.

Τον Ιούλιο του 2009 ξεκίνησε μια νέα επένδυση σε καινούργιο χώρο στην Δαφνούλα Αχαΐας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και δυναμικότητας 1200 τόνων τον μήνα η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2010 πραγματοποιώντας έτσι το όνειρο του πατέρα του Ανδρέα Μπίτα.

Η επένδυση ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια Ευρώ, (σ' αυτή περιλαμβάνονται ανοξείδωτα σιλό αλεύρου, οργανωμένο χημείο ανάλυσης σιτηρών και αλεύρου, καθώς επίσης και πρότυπο αρτοποιείο).

Η εταιρεία ονομάζεται πλέον "ΜΥΛΟΙ ΑΧΑΪΑΣ" - Σ. ΜΠΙΤΑΣ ΜΟΝ ΕΠΕ -.
Στις 30/11/2010 η εταιρεία πιστοποιήθηκε με ISO 22000 : 2005 (Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων) από τον οργανισμό TUV AUSTRIA HELLAS.

Τον Ιούλιο του 2012 έγινε επέκταση του χώρου των αποθηκών, εγκαταστάθηκαν δυο νέες μηχανές για  συσκευασία του 1κιλού και για 3-5-10 κιλά. Επίσης εγκαταστάθηκε και θάλαμος απεντόμωσης με ελεγχόμενη  ατμόσφαιρα από την Ολλανδική εταιρεία ECO2,

Σήμερα  παράγονται 17 τύποι αλεύρων  και απασχολεί 18 άτομα προσωπικό.

"ΑΛΕΥΡΟΠΩΛΕΙΟ"

ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ 31-33

ΤΗΛ 211 4111140

Αθήνα

 
 

Θάλαμος  Απεντόμωσης  με Ελεγχόμενη Ατμόσφαιρα

Η βασική λειτουργία του θαλάμου είναι η εξής:

Εντός του θαλάμου δημιουργείται ελεγχόμενη ατμόσφαιρα αφιλόξενη (Θερμοκρασία 35C, Οξυγόνο 1%) για όλα τα στάδια των εντόμων (αυγά, προνύμφες, νύμφες, ενήλικα). Οπότε τα έντομα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Οι συνθήκες παρακολουθούνται συνεχώς για κάθε απεντόμωση, on time - real time μέσω internet από τον κατασκευαστή του θαλάμου (EcO2). Έτσι ότι προιόντα τοποθετηθούν εντός του θαλάμου (άλευρα, σιτάρια, σιμιγδάλια, υλικά συσκευασίας, μηχανήματα) θα απεντομωθούν αποτελεσματικά χωρίς φάρμακα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε τις ιστοσελίδες:
Www.eco2.nl
Www.eco2.gr

Σκοπιμότητα εγκατάστασης και χρήσης θαλάμου ελεγχόμενης ατμόσφαιρας.

 

Εισαγωγή

Η αντιμετώπιση των εντόμων σε τρόφιμα και ζωοτροφές καθώς και στα μηχανήματα παραγωγής γίνεται μέχρι σήμερα με 2 τρόπους:

  1. Με την χρήση εντομοκτόνων επαφής και
  2. Με την χρήση υποκαπνιστικών εντομοκτόνων (Φωσφίνη & Profume).

Τα υπάρχοντα εντομοκτόνα έχουν διάφορα προβλήματα στην εφαρμογή τους:
Τα εντομοκτόνα επαφής δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με το τρόφιμο ή με επιφάνειες στις οποίες ακουμπάνε τρόφιμα.
Το υποκαπνιστικό εντομοκτόνο Φωσφίνη προκαλεί οξείδωση του χαλκού με αποτέλεσμα να μπορεί να καταστρέψει ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη και άρα έχει περιορισμένη χρήση.
Το υποκαπνιστικό Profume είναι πολύ ακριβό για τα Ελληνικά δεδομένα και αρότι έχει λάβει έγκριση χρήσης από το 2009 δεν έχεις χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα (Σεπτέμβριος 2011).
Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πολυετή εμπειρία στην χρήση υψηλών θερμοκρασιών και τροποποιημένης ατμόσφαιρας για την θανάτωση εντόμων. Στην Ελλάδα οι εφαρμογές είναι πολύ περιορισμένες μέχρι σήμερα.
Οι Μύλοι Αχαίας θα εφαρμόσουν νέα μέθοδο για την απεντόμωση προιόντων με την βοήθεια της τεχνολογίας EcO2.

 

Τεχνολογία απεντόμωσης προιόντων:


Η εταιρεία EcO2 Ιδρύθηκε το 2002 από τον Fred Bergwerff.

Θάλαμοι EcO2 έχουν ήδη τοποθετηθεί και λειτουργούν στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αγγλία, στο Βιετναμ, στην Ινδία, στην Σιγκαπούρη και στην Τουρκία.
Η αρχή τους συστήματος βασίζεται στην χρήση ειδικών θαλάμων, τροποποιημένης ατμόσφαιρας με αυξημένη θερμοκρασία και μειωμένο Ο2.
Προσφέρεται ως πλήρως αυτοματοποημένο σύστημα με χειρισμό από απόσταση με την χρήση του διαδικτύου.
Και τα αναμενόμενα αποτελέσματα:

    1. Σκοτώνει όλα τα στάδια των εντόμων
    2. Δεν είναι τοξικό
    3. Δεν προκαλεί διάβρωση
    4. Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων και δεν υπάρχουν υπολείμματα.
    5. Ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα για το προσωπικό.
    6. Φιλικό προς το περιβάλλον
    7. Δεν δημιουργούνται ανθεκτικά έντομα.

 

 

Η διάδοση των τεχνολογιών αυτών στον κόσμο είναι ήδη σημαντική και με την βοήθεια της EcO2 η τεχνολογία αυτή θα είναι διαθέσιμη στους Μύλους Αχαίας στο 1ο εξάμηνο τους 2012.
Η EcO2 έχει σημαντική γνώση στον τομέα των απεντομώσεων προιόντων με βιολογικές αλλά και συμβατικές μεθόδους (με χρήση φαρμάκων) απεντόμωσης. Η EcO2 έχει ένα πελατολόγιο με περισσότερους από 500 πελάτες παγκοσμίως και αποτελεί το όχημα διάδοσης των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα σε εταιρείες που επιλέγουν πιο «οικολογικές» μεθόδους, σε εταιρείες που δεν έχουν άλλη λύση μετά την κατάργηση του Βρωμιούχου Μεθυλίου αλλά και σε εταιρείες Βιολογικών Προιόντων.

Επιχειρισιακή & Τεχνική επάρκεια σχεδιασμού
EcO2, Ρότερνταμ, Ολλανδία: η εταιρεία αυτή επίσης συνεργάζεται με γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων (the nut co, Sarah Lee, Lufthansa). Αντίστοιχοι θάλαμοι τροποποιημένης ατμόσφαιρας υπάρχουν με βάση την ιστοσελίδα των Ολλανδών(www.eco2.nl)  σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία, Σιγκαπούρη κλπ.
Έχει πολυετή τεχνογνωσία στον τομέα της και ασχολείται με μοναδικό αντικείμενο την απεντόμωση με τροποποιημένες ατμόσφαιρες (όπως προκύπτει από μελέτη των ιστοσελίδων τους και των διαφημιστικών τους εντύπων).
Με βάση την απόφαση από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 122474/26-9-07, απαγορεύεται η χρήση Βρωμιούχου Μεθυλίου για οποιαδήποτε εφαρμογή και με απόφαση από 18/3/2010 απαγορεύεται ακόμη και για τα έντομα καραντίνας (εξαγωγές σε τρίτες χώρες). Η χρήση των νέων τεχνολογιών απεντόμωσης θα καλύψουν την αυξημένη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί.

Καινοτομία
Υπάρχει πολύ μικρή εφαρμογή της τεχνολογίας απεντόμωσης ελεγχόμενης ατμόσφαιρας στην Ελλάδα κατά δήλωση της EcO2,
Η τεχνολογία ελεγχόμενης ατμόσφαιρας για την απεντόμωση τροφίμων σε θαλάμους παρουσιάζεται σε λειτουργία από το 2003 (οι πρώτοι θάλαμοι ECO2 στην Ολλανδία σε συνεργασία της EcO2 με τον Οργανισμό Λιμένος Ρότερνταμ). Η τεχνολογία είναι αρκετά καινούρια για όλη την Ευρώπη αλλά και άλλες ηπείρους (έναρξη λειτουργίας στην Συγκαπούρη το 2005, Βιετναμ 2007 κλπ). Στην Ελλάδα υπάρχει λειτουργία αντίστοιχων θαλάμων (πχ Αφοι Χαίτογλου) αλλά σε ελάχιστες εταιρείες (4 εταιρείες).

Συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος
Η επίδραση των απεντομώσεων στο περιβάλλον είναι αρνητική και γίνεται με τους εξής τρόπους:
Τα εντομοκτόνα επαφής επικάθονται σε επιφάνειες ή υλικά συσκευασίας και πολύ έυκολα μπορεί να επιμολύνουν το τρόφιμο. Οριισμένα εντομοκτόνα επαφής έχουν έγκριση και για εφαρμογή επάνω στο τρόφιμο.
Τα υποκαπνιστικά εντομοκτόνα ως άερια διαλύονται στην ατμόσφαιρα μετά την χρήση τους όμως είναι ισχυρά δηλητήρια που κρύβουν σοβαρούς κινδύνους κατά την εφαρμογή τους.
Τα υπολείμματα των φαρμάκων σε τρόφιμα αλλά και στην ατμόσφαιρα υποβαθμίζουν την διατροφή μας αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε συνεισφέροντας σε αναπνευστικές παθήσεις καρκίνους κλπ. Η χρήση του θαλάμου τροποποιημένης ατμόσφαιρας οδηγεί στην μη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων.

 

Συνταγή για λουκανικοπιτάκια τυποπιτάκια της Εβης

Υλικά

½ κούπα σπορέλαιο
½ κούπα χλιαρό φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουτάλι της σούπας ξύδι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη
400γρ περίπου αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο ,τη μαγιά το γάλα και τη ζάχαρη, το αλάτι, και το ξύδι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η μαγιά. Ρίχνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι (ανακατεύοντας με το κουτάλι). Στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ η ζύμη. Δεν περιμένουμε να φουσκώσει. Αλείφουμε πρώτα το ταψί με λίγο σπορέλαιο για να μην κολλήσουν, και ξεκινάμε το πλάσιμο. Παίρνουμε λίγη ζύμη την ανοίγουμε με το χέρι και βάζουμε το υλικό λουκανικάκια ή τυρί ή ακόμη και σοκολάτα και το κλείνουμε στις άκρες .
Τα ψήνουμε με αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180 ?C για 30 λεπτά περίπου.

Πάστα Φλώρα
με αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τους Μύλους Αχαΐας

Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε:

350 γρ. βούτυρο 1 ? φλυτσάνι
200 γρ. ζάχαρη ½ φλυτσάνι
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τους Μύλους Αχαΐας 3 φλυτσάνια
20 γρ. Μπεϊκιν Πάουντερ        1 κουτ
100 γρ. κονιάκ  1ποτηράκι κρασιού
1 αυγό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Μαρμελάδα βερίκοκο

Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου διαλυθεί καλά. Μετά προσθέτουμε το αυγό, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και στο τέλος το αλεύρι και το μπεϊκιν πάουντερ αφού τα έχουμε κοσκινίσει πρώτα. Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια σφιχτή ζύμη. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί για τάρτες και το αλευρώνουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη. Κρατάμε το 1/3 αυτής στην άκρη και με τα υπόλοιπα 2/3 της ζύμης ανοίγουμε φύλλο χοντρό, περίπου 1 εκ. Με τα δάκτυλά μας πιέζουμε ελαφρά τη ζύμη να πάει σε όλα τα σημεία και προσέχουμε να έχει το ίδιο πάχος τόσο στον πάτο του ταψιού όσο και στα εσωτερικά πλαϊνά του ταψιού.
Τρυπάμε το φύλλο της ζύμης εδώ και εκεί με το πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C / 30 λεπτά.
Μέχρι να ψηθεί η βάση της τάρτας πλάθουμε το 1/3 της ζύμης που είχαμε κρατήσει σε μπαστουνάκια.
Βγάζουμε την βάση από τον φούρνο και αλείφουμε την μαρμελάδα. Στην συνέχεια τοποθετούμε τα μπαστουνάκια σε ρομβοειδής διασταυρώσεις πάνω στη τάρτα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΖΥΜΩΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΙ «ΤΟΣΚΕΣ»

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ .
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΧΛΙΑΡΟ (ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ) ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΙ «ΤΟΣΚΕΣ» ΤΟ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ.( ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ).

ΥΛΙΚΑ
2 ΚΙΛΑ ΑΛΕΥΡΙ ΤΟΣΚΕΣ
600 ΕΩΣ 700 ΓΡ ΠΡΟΖΥΜΙ
20 ΓΡ ΑΛΑΤΙ (ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ)
20 ΓΡ ΖΑΧΑΡΗ (ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ)
900 -1000 ΓΡ ΝΕΡΟ (ΧΛΙΑΡΟ) ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ. (ΠΙΟ ΣΦΙΚΤΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ, ΕΛΑΦΡΑ  ΠΙΟ ΜΑΛΑΚΟ ΓΙΑ ΨΩΜΙ.

ΖΥΜΩΜΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ , ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ -ΛΙΓΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ.
ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 20 ΕΩΣ 25 ΛΕΠΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΒΑΡΟΣ, ΤΑ ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΣΧΗΜΑ (ΚΑΡΒΕΛΙ -ΦΡΑΤΖΟΛΑ)
ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΤΑΨΑΚΙΑ Ή ΦΟΡΜΕΣ.
ΑΥΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΖΕΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ 1 1/2  ΕΩΣ 2 ΩΡΕΣ ΜΕ ΒΡΕΓΜΕΝΟ ΠΑΝΙ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ .
ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΙΑ 1 ΩΡΑ