Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971, απαρτίζεται από 1000 μέλη και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του ΚΡΟΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Ο Συνεταιρισμός στεγάζεται σε ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 612 τ.μ. που περιλαμβάνει χώρους παραλαβής, αποθήκευσης, επεξεργασίας, διαλογής, τυποποίησης, συσκευασίας και βρίσκεται εντός του οικισμού Κρόκου Κοζάνης. 

Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει προϊόν άριστης ποιότητας έχει αποκτήσει πιστοποιητικά:

- Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9001
- Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Κρόκος Κοζάνης»
- Βιολογικής καλλιέργειας

Ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που διαθέτει ο Συνεταιρισμός σε ότι αφορά τη θέση του και την παρουσία του στην αγορά είναι:

- Συνεταιρισμός με παράδοση στο χρόνο
- Η άριστη ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων
- Η χρήση παραδοσιακών μεθόδων συλλογής και επεξεργασίας του  
κρόκου
- Χρήση σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας
- Πιστοποιημένο Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης
- Οι άριστες σχέσεις εμπιστοσύνης με το σύνολο του πελατολογίου

Η σημερινή καλλιέργεια του κρόκου στην Ελλάδα (περιοχή Κοζάνης) έχει εισαχθεί από την Αυστρία κατά τον 17ο αιώνα πιο συγκεκριμένα, τον μετέφεραν Κοζανίτες   έμποροι, που εκείνη την εποχή διατηρούσαν εμπορικές σχέσεις με την Αυστρία.

Διατίθεται στην αγορά σε μορφή νηματιδίων και σκόνης, σε συσκευασίες 0,25, 0,5, 1,2,4 και 28 γρ. Κύριες καταναλώτριες χώρες είναι η Ελλάδα, χώρες της Ε.Ε.,  Ελβετία, ΗΑΕ, Αυστραλία και ΗΠΑ.

Ο Συν/σμός απασχολεί 5 άτομα μόνιμο προσωπικό καθώς επίσης και εποχιακό προσωπικό γυναικών στη συσκευασία του κρόκου.